CZK/€ 25.305 -0,06%

26. 04. 2016

Subjekty:

NEJBEZPEČNĚJI SE LONI JEZDILO V KARLOVÝCH VARECH

Podle výsledků ČP Indexu bezpečnosti se v roce 2015 jezdilo nejbezpečněji v Karlových Varech. Ty se na prvním místě žebříčku usadily se značným náskokem. Naopak nejhůře si z krajských měst vedlo Brno. Mezi okresními městy je vítězů hned pět – Beroun, Klatovy, Rakovník, Rokycany a Tachov. V nich totiž nedošlo v uplynulém roce k žádné dopravní nehodě, při které by byl usmrcen či těžce zraněn člověk. V Rokycanech nedochází k vážným nehodám dokonce už třetí rok v řadě. Nejméně bezpečným okresním městem z pohledu silničního provozu byl v roce 2015 Mělník.

Ve srovnání s rokem 2014 se loni snížil počet usmrcených osob na silnicích krajských měst – z 62 v roce 2014 na 54 v roce 2015. Bohužel v okresních městech je situace opačná – v roce 2014 zahynulo na jejich silnicích 22 lidí, loni 28.

Stejně jako v předchozích letech bylo i v uplynulém roce nejvíce smrtelných nehod v Praze (25) a v Ostravě (6). O druhou příčku se přitom dělí s Ostravou Brno. I zde došlo k šesti smrtelným nehodám, v počtu těžkých zranění však Brno Ostravu výrazně převyšuje. Na jeho území se jich totiž stalo 101, zatímco v Ostravě 31. Smutné první místo v počtu usmrcených mají mezi okresními městy Kladno a Teplice – v obou z nich došlo ke třem smrtelným nehodám.

Karlovy Vary skokanem roku

Vedle pomyslné zlaté medaile si Karlovy Vary z loňského hodnocení ČP Indexu odnáší i titul skokan roku. Na první místo žebříčku totiž postoupily z desátého místa, kam je v roce 2014 poslaly dvě smrtelné nehody a devět nehod s těžkým zraněním. Letos zde při dopravních nehodách nebyl žádný člověk usmrcen a jeden byl těžce zraněn. Výrazný posun vzhůru zaznamenaly také České Budějovice. Ty byly v roce 2014 dokonce nejméně bezpečným krajským městem (6 smrtelných nehod, 27 nehod s těžkým zraněním), loni se umístily na sedmé příčce (1 smrtelná nehoda, 16 nehod s těžkým zraněním).

Nejhorší výsledky za minulý rok zaznamenalo Brno. Kvůli 6 smrtelným nehodám a 101 nehodám s těžkým zraněním mu patří poslední, 13. místo. Sestupem roku je potom umístění Olomouce (2014 – 2. místo, 2015 –10. místo). Důvodem jsou čtyři smrtelné nehody a deset nehod s těžkým zraněním. O osm příček kleslo loni i Ústí nad Labem (2014 – 3. místo, 2015 – 11. místo).

Rokycany jsou dlouhodobou zárukou bezpečí

Čistým štítem se za rok 2015 může pyšnit hned 5 okresních měst – Beroun, Klatovy, Rakovník, Rokycany a Tachov. Ani v jednom z nich nedošlo k vážné dopravní nehodě. Rokycany se touto skvělou bilancí mohou chlubit dokonce již třetím rokem. Z Plzeňského kraje jsou i další dvě města, která si z loňského hodnocení ČP Indexu odnáší zlaté medaile. Jsou jimi Tachov a Klatovy. Klatovy si navíc odnášejí titul skokan roku mezi okresními městy. Na první příčku se totiž vyhouply z padesátého místa, kde skončily v roce 2014.

Naopak největší propad zaznamenal Frýdek-Místek (2014 – 16. místo, 2015 – 48. místo). Může za to jedna smrtelná nehoda a jedenáct nehod s těžkým zraněním. K výraznému propadu došlo i u trojice okresních měst Svitavy, Rychnov nad Kněžnou a Domažlice. Ta se v roce 2014 pyšnila prvním místem, v roce 2015 však každé z nich propadlo o více než dvacet příček.

Rychlost stále zabíjí

107 vážných dopravních nehod bylo v roce 2015 na silnicích krajských a okresních měst zaviněno nepřiměřeně rychlou jízdou. Zemřelo při nich 12 lidí a 95 bylo těžce zraněno. V roce 2014 způsobila příliš vysoká rychlost 139 nehod, při kterých zemřelo 24 lidí a 115 jich bylo těžce zraněno.

I přes klesající čísla je stále nutné řidičům připomínat, aby se za volantem chovali obezřetně a nepřekračovali povolené rychlostní limity. Protože, jak tvrdí přísloví – lépe je být v šest doma, než o půl šesté v márnici.

Pozn.: Prostřednictvím ČP Indexu hodnotí Česká pojišťovna již dvanáctým rokem bezpečnost na silnicích 13 krajských a 59 okresních měst naší republiky. Index vychází ze statistik dopravních nehod Policie ČR a vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách ve vztahu k počtu obyvatel daných měst.

Pořadí jednotlivých krajských a okresních měst naleznete na následující stránce.

Pořadí krajských a okresních měst dle ČP Indexu bezpečnosti v roce 2015

40.

Louny

25.

ČP Index bezpečnosti vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při nehodách v silničním provozu, a to se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti těchto měst, vztaženém
k počtu obyvatel daných měst.
ČP Index vychází ze statistik dopravních nehod Policie ČR. Krajská a okresní města jsou hodnocena v samostatném pořadí.