Pátek 04. prosince. Svátek má Barbora.

Nával optimismu vystřelil akcie k výšinám

Investice 05.02.2019 | 17:42 0 Komentářů

Evropské akcie prožily velmi úspěšnou seanci, když index Stoxx 600 v závěrečných minutách obchodování roste o 1,4 %. Důvodem k optimismu byly hospodářské výsledky několika firem. Například akcie ropného producenta BP rostou o téměř pět procent díky číslům, která překonala očekávání za podpory rostoucí produkce. Překvapením byly i výsledky dánského klenotníka Pandora a hlavně příslib managementu na rozdělení 4 mld. DKK mezi akcionáře. Akcie firmy vylétly o více jak 16 %.

Americký akciový trh zahájil rovněž růstem, ale podstatně slabším. Výsledková sezóna přinesla spíše smíšené signály. Zklamání z údajů o hospodaření Alphabetu poslalo akcie firmy o zhruba jedno procento dolů, naopak akcie Estee Lauder vyskočily o 15 %.

Pražský parket si polepšil o 0,8 %, když hlavními tahouny byly akcie Erste Group (+2,5 %) a Komerční banky (+1,1 %). Třetí příčku na stupni vítězů obsadily akcie O2 Czech Republic (+0,8 %). Zítra ráno zveřejní hospodářské výsledky Moneta a CME. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem v hlavní části dosáhl pouze necelých 400 mil. CZK.

Miroslav Frayer
Komerční banka