Neděle 25. července. Svátek má Jakub.

Napjatá situaci mezi USA a Čínou ovlivňuje akciové trhy na celém světě

Investice 19.06.2018 | 16:47 0 Komentářů

Evropské trhy zakončují dnešní obchodování ve ztrátách. Následují tak vývoj po celém světě, kdy stoupá nervozita na trzích ze zhoršující se situace mezi USA a Čínou v oblasti dovozních cel. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 0,9 %. Nedaří se téměř všem sektorům, když se jejich ztráty pohybují v rozmezí 0,2 až 2,1 %. Nejhůře jsou na tom zpracovatelé komodit. Na opačné straně se nachází pouze výrobci nezbytného zboží, kteří si připisují zisky ve výši 0,1 %.

Americké trhy zahájily obchodní den znatelným poklesem. Index S&P 500 ztrácí 0,9 %, Dow Jones odepisuje 1,6 % hodnoty a technologický Nasdaq klesá o 1,1%. Nejztrátovější jsou od začátku obchodování zpracovatelé komodit (-2,7 %) a průmyslové podniky (-2,3 %). Od větších propadů indexům pomáhají telekomunikační společnosti (+1,1 %) a sektor utilit (+0,7 %).

Pražská burza dnes oslabila o 0,1 %. Největšími propadlíky jsou likérka Stock Spirits (-1,4 %), bankovní skupina Erste Group (-1 %) a mediální skupina CME (-0,7 %). Zisky vybojovala trojice společností, a to operátor O2 (+1,6 %), technologický Avast (+1,5 %) a energetická skupina ČEZ (+0,5 %). Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,4 mld. CZK, což je pod dlouhodobým průměrem.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA