CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

16. 08. 2018

Nálada na světových trzích se zlepšila díky chystané schůzce USA-Čína

Evropské trhy dnes korigují ztráty z minulých dnů. Hlavní index Stoxx 600 posiluje o 0,3 %. Nejlépe jsou na tom technologické firmy (+1,1 %) a zpracovatelé komodit (+0,8 %). Menší ztráty zaznamenávají pouze dva sektory, a to zdravotní péče (-0,2 %) a utility (-0,1 %).

Americké akciové burzy otevřely solidním růstem. Náladu na trzích zvedly zprávy o chystané schůzce mezi představiteli Číny a Spojených států ohledně obchodní politiky. Ta by se měla konat koncem srpna. Jedná se tak o jednu z mála pozitivních zpráv z této oblasti, tudíž se k ní upínají velká očekávání, že nakonec nepropukne obchodní válka naplno. Index Dow Jones roste o 1,3 % a S&P 500 spolu s technologickým Nasdaqem přidávají shodně 0,7 % hodnoty. Daří se všem odvětvím, když se jejich zisky pohybují až do výše 1,1 %. Této hodnoty dosahují finanční instituce a výrobci nezbytného zboží.

Pražská burza dnes oslabila o 0,7 %, a to především zásluhou likérky Stock Spirits (-1,5 %), Avastu (-1,5 %) a Erste Group (-1,4 %). Na opačné straně se nejlépe umístila nápojářská skupina Kofola se ziskem 0,7 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,5 mld. CZK, což je mírně pod úrovní dlouhodobého průměru.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA