CZK/€ 25.235 -0,36%

23. 11. 2016

Subjekty:

Na Vánoce si půjčil každý desátý Čech, nejvíce mladí

Zajímavý je podle průzkumu i rozdíl mezi „vánočním zadlužováním“ žen a mužů. Na Vánoce si půjčuje dvakrát více mužů než žen (12,3 % mužů oproti 6,1 % žen). Nejopatrnější jsou, co se týče vánočních půjček, lidé ve věku od 54 do 65 let. Ti si na Vánoce půjčili pouze ve 3,1 % případů.

„To jasně ukazuje, že mladší generace není tak zodpovědná a nebojí se ani dluhů, které jsou podle našeho názoru zbytečné. Starší generace je, jistě i díky svým zkušenostem, přece jen zodpovědnější. Mám pocit, že starší lidé také více dají na nabádání svých bank, aby se kvůli svátkům zbytečně nezadlužovali,“ říká Alena Králíková, manažerka firemní kultury a společenské odpovědnosti ČSOB.

Celkem si podle průzkumu ČSOB na nákup spotřebních věcí v hodnotě vyšší než 10 tisíc korun u bank či jiných finančních institucí někdy půjčilo 60,8 % lidí. Od svých příbuzných či známých si půjčku nad deset tisíc vzalo 45,1 % Čechů. V obou případech si opět půjčují více muži než ženy.

V průzkumu se ČSOB také ptala na to, na co by si lidé od banky či od svých známých nikdy peníze nepůjčili. „Je zajímavé, jak se zde poměr mezi muži a ženami obrátil. Na vánoční dárky by si podle průzkumu nikdy nepůjčilo 62,2 % mužů a 58,2 % žen. Ze stejného průzkumu přitom víme, že muži si na Vánoce půjčují více. To by mohlo buď znamenat, že si muži trochu lžou do kapsy, nebo že je nakonec před Vánocemi přimějí k půjčce jejich ženy,“ doplňuje Alena Králíková z ČSOB.

Z nabízených možností by si Češi ve dvou třetinách případů nepůjčili na oslavu nového roku (67,2 %), a odmítají si půjčit také na oslavu narozenin (63,2 %). Na vánoční dárky a zimní dovolenou by si nikdy nepůjčilo 60,2 % respondentů. Naopak k půjčkám na svatbu jsou Češi benevolentní. Půjčit si u finančních institucí či u známých by se zdráhalo jen 33 % lidí.

„Půjčka na Vánoce se může stát nechtěným dárkem pod stromečkem. Seriózní bankovní domy proto nic takového nenabízejí a spíše klienty od podobných zbytečných dluhů odrazují. Vánoce nebo dovolená mohou být hezké, ale určitě nevynahradí starosti, které by mohly přijít v případě nečekaných problémů,“ uzavírá Alena Králíková z ČSOB.