CZK/€ 24.660 +0,26%

CZK/£ 28.759 -0,86%

CZK/CHF 23.868 +0,07%

21. 01. 2022

Na lyže s helmou, pojištěním odpovědnosti a bez alkoholu. Itálie zavedla nová pravidla pro zimní sporty

1. ledna 2022 vstoupil v Itálii v platnost nový zákon týkající se lyžování a snowboardingu. Ti, kteří chtějí sportovat v italských lyžařských střediscích, musí mít povinně sjednáno pojištění odpovědnosti. Novinkou v zákoně je i povinnost nošení lyžařské helmy u osob mladších 18 let. V Itálii také hrozí za postih za lyžování pod vlivem alkoholu.

Itálie je podle průzkumu pro ERV Evropskou pojišťovnu po Rakousku druhou nejoblíbenější zimní destinací Čechů.

Povinné pojištění odpovědnosti

Ti, kteří chtějí sportovat v italských lyžařských střediscích, musí mít povinně sjednáno pojištění občanskoprávní odpovědnosti za škody, které způsobí třetím osobám. „Na vyzvání také musí prokázat, že toto pojištění mají, což bude nastávat nejčastěji při nákupu skipasu. Při nedodržení této povinnosti může být udělena pokuta až 150 euro,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Zároveň se nově mění i to, že v případě kolize a nemožnosti určit viníka srážky, za ni mohou stejnou měrou všichni účastníci.

ERV Evropská již řadu let nabízí pojištění v rozsahu, který zahrnuje také pojištění odpovědnosti. Klienti, kteří mají sjednáno pojištění, které se vztahuje i na zimní sporty (např. MultiTrip Premium), nebo mají připojištění zimních či rizikových sportů (např. k pojištění SingleTrip), vztahuje se toto pojištění odpovědnosti také na jejich zimní sportování. „Aby klienti mohli jednoduše prokázat, že jejich pojištění splňuje nové požadavky, upravili jsme některé dokumenty v anglické verzi,“ říká Vlastimil Divoký.

Zákaz alkoholu na sjezdovce

Pokud u vás při lyžování namátková kontrola zjistí překročení hranice 0,5 promile alkoholu v krvi, čeká vás pokuta od 250 do 1000 euro, při překročení 0,8 promile pak půjde dokonce o trestný čin.

Povinná helma pro mladší 18 let

Další velmi důležitou změnou italské legislativy je povinnost nosit ochrannou helmu. Zatímco dříve povinnost platila pro děti do 14 let, nově se hranice posouvá až na 18 let. Za nedodržování pravidla hrozí pokuta v rozmezí 100 a 150 euro.

Koronavirová opatření

V Itálii v současné době platí vícestupňový systém. Jednotlivé stupně – a tím i územní zóny – jsou označeny barevně. Pro bíle označené zóny stačí pro vstup na sjezdovku covidový certifikát, kterým lidé prokazují očkování, uzdravení z nemoci nebo negativní test. Pro lyžování v oranžových zónách pak už pouze negativní test nestačí a v červených zónách jsou lyžařské areály úplně uzavřeny.

Do 31. 1. 2022 se musí všichni přijíždějící z členských států antigenním testem ne starším 24h nebo PCR 48h, včetně dětí od 6 let věku. Očkovaní a uzdravení přijíždějící z EU nemusí po příjezdu do karantény.

Neočkovaní musí mít pro vstup na území Itálie test a musí se po příjezdu do Itálie podrobit pětidenní karanténě a na jejím konci opětovnému testu.

Každý cestující také musí před vstupem na území Itálie vyplnit a odeslat digitální elektronický formulář.

Vlastimil Divoký, Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny