Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

Na konci třetího kvartálu poroste český export pomaleji

Makro 18.06.2015 | 11:13 0 Komentářů

Září letošního roku se ponese i nadále v růstu českého exportu. Jeho tempo ale opět mírně přibrzdí. Ukazuje na to aktuální Index asociace exportérů (IAE), který poklesl ze srpnových 12,36 na 8,00 bodu. Za nižším výsledným číslem v dubnu stály především zahraniční zakázky, jejichž příspěvek do IAE byl ve srovnání s předchozím měsícem méně než poloviční. Opačným směrem, tedy v mírném růstu jsou naopak oproti předchozímu měsíci německé průmyslové zakázky.

Český vývoz tedy i na konci léta bude pokračovat v očekávaném růstu, který bude mírně brzdit nižší poptávka na zahraničních trzích. Mírně pozitivně vnímáme další oživení poptávky na klíčovém německém trhu. Naopak celkově se bude negativně do výsledných čísel českého exportu promítat výrazné prohlubování deficitu zahraničního obchodu s Ruskem a snížení vývozu zboží na tento trh. Vyjádřeno čísly: V meziročním srovnání prvních čtyřech měsíců letošního roku došlo k poklesu o 34 % (z 34 mld. Kč na 22 mld. Kč). Ještě výrazněji se na tomto teritoriu projevil propad v bilanci ZO, který dosáhl hodnoty 9,5 mld. Kč a je tak na úrovni více než 90% propadu loňského.

Čeští exportéři se budou muset výrazněji snažit udržet své pozice na důležitých evropských trzích (což se zatím dobře daří v EU 28, kde nárůst oproti stejnému období minulého roku činí téměř 83 mld. Kč, tj. 8,4%), případně s opatrností pronikat na nová teritoria. Například na čínský trh vyvezli čeští exportéři v prvních čtyřech měsících letošního roku zboží v hodnotě o 2 mld. Kč vyšší než ve stejné době loňského roku.

I přes mírné zpomalení IAE i nadále očekáváme pro export velmi dobrý rok, který by měl přepisovat tabulky rekordních čísel.

Ing. Otto Daněk
místopředseda asociace exportérů