CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

08. 10. 2013

Subjekty:

Na českých vysokých školách se opět začalo obchodovat

Studentbroker simuluje reálné obchodování na světových burzách. Každý účastník má na začátku k dispozici virtuální 1 milion korun pro investice do akcií z české burzy RM-SYSTÉM, USA, Německa, Polska a 50 tisíc dolarů pro obchody s deriváty – futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem jsou indexy, měny nebo komodity jako například zlato, ropa či pšenice.

Cílem projektu je seznámit studenty s kapitálovými trhy co nejrealističtěji a pedagogům poskytnout nástroj pro jednoduchý přehled o aktivitě a úspěšnosti jejich studentů. Výsledky jsou po každém semestru vyhodnocovány a nejlepší studenti jsou odměněni odbornými publikacemi na ekonomické téma. V jarním kole 2013 své akciové portfolio zhodnotil nejlépe student Ekonomicko-správní fakulty Univerzity Pardubice, který během pár měsíců zvýšil jeho hodnotu o více než 7 %. Nejlepšího výsledku z derivátových obchodů dosáhla studentka téže univerzity, která během dvou měsíců zhodnotila své portfolio o 49 %.

„Mnoho studentů hodnotí projekt Studentbroker v rámci svých studií jako jeden z nejpřínosnějších. Tato zpětná vazba je pro nás motivující, a tak jsme se rozhodli rozšířit takto užitečný projekt i na Slovensko, kde letošní podzim proběhne první ostré kolo,“ říká k tomu Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky, partnera projektu.

Studentbroker je součástí vzdělávacího programu Fio banky a české burzy RM-SYSTÉM, který rovněž zahrnuje Školu investování pro širokou veřejnost. Podzimní kolo bezplatných investičních seminářů bylo zahájeno 19. září 2013 v Kolíně a již nyní je na něj přihlášeno více než 3200 zájemců o informace z oblasti kapitálových trhů.