Čtvrtek 15. listopadu. Svátek má Leopold.

Na akciových trzích se k opětovným nákupům zatím neschyluje

Investice 15.10.2018 | 19:12 0 Komentářů

Americké akcie vstoupily do nového týdne mírnými ztrátami. Index S&P 500 přichází o zhruba třetinu procenta, když největší brzdou jsou technologické tituly (-1,1 %). Obecně se nedaří spíše cyklickým akciím, které jsou tak pod tlakem znovu rostoucích geopolitických rizik v souvislosti s uvalováním cel na čínské zboží nebo zmizením saudskoarabského novináře. Zveřejněné maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním, a tak růst akcií maloobchodních řetězců o zhruba půl procenta je spíše překvapením. V rámci maloobchodního sektoru zaujaly zprávy ohledně bankrotu společnosti Sears, jejíž akcie s otevřením trhů umazaly dalších 15 %. Ty od poloviny května ztratily přes 90 % hodnoty.

Evropský index v prvních dvou hodinách dnešního obchodování ztrácel až tři čtvrtě procenta. Ztráty se mu ale ve zbytku dne podařilo vymazat a aktuálně se nachází poblíž pátečního zavíracího kurzu. Na jedné straně se daří telekomunikacím (+1,0 %), na straně druhé nejhlubšími ztrátami trpí průmyslové podniky nebo realitní developeři (-0,7 %).

Pražský parket zakončil pondělní seanci prakticky beze změny, když index PX vzrostl jen o mírných 0,1 %. Z dnešního obchodování se nejvíce radovali akcionáři Avastu, jehož akcie vyrostly o dalších 3,7 %. S velkým odstupem je následovala Erste Group (+1,2 %) a pojišťovna VIG (+0,9 %). Naproti tomu Moneta s -2,5 % se stala největším propadlíkem. Obchodování celkově postrádalo nové impulsy, což se projevilo na podprůměrné obchodní aktivitě. Tu by ale mohly podpořit ve čtvrtek oznamované výsledky hospodaření za třetí kvartál společností Avast a CME. Jejich odhady můžete nalézt na našich webových stránkách http://bit.ly/Avast_3QpreCZ a http://bit.ly/CME_3QpreCZ.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA