CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

29. 03. 2023

MONETA spouští sedmý ročník Grantového programu. Podpoří z něj organizace se zaměřením na znevýhodněné a klima

Od prvního dubna mohou zástupci neziskových organizací, zaměřujících se na pomoc znevýhodněným a ochranu životního prostředí, začít podávat své žádosti o letošní finanční podporu Grantového programu Monety. Banka granty vypisuje již posedmé, a to vždy v jarním a podzimním kole. Vloni tímto způsobem podpořila projekty za více než 5 milionů korun.

Jarní kolo startuje prvního dubna, na podání žádosti mají neziskové organizace třicet dní. Grantová komise následně vybere úspěšné žadatele začátkem května. Na jeden projekt mohou neziskové organizace a spolky získat finanční grant ve výši až 300 tisíc korun.

Podmínkou každé podané žádosti je, aby si ji takzvaně „osvojil“ některý ze zaměstnanců banky. „Je to tradice i univerzálnost našeho grantového programu. Zaměstnanci si sami vybírají neziskovky, jejichž ambasadory se následně stávají a získávají pro ně u grantové komise finance na projekty či provoz. Tím vytvářejí synergii mezi svými osobními hodnotami a společenskou odpovědností banky,“ popisuje princip fungování grantového programu ředitelka Udržitelnosti a Komunikace Skupiny MONETA Zuzana Filipová s tím, že k vzájemnému propojování zaměstnanců a neziskových organizací dochází samovolně: „Většinou je to ještě před samotným podáním žádosti: buď osloví daná organizace bankéře například na nejbližší pobočce s tím, že mu projekt představí a nadchne ho pro věc. Velmi často se také stává, že bankéř si svou neziskovku vybere sám, protože už s ní má nějakou zkušenost nebo jsou mu zkrátka jen její aktivity blízké a dávají mu smysl.“

Žádosti do prvního kola grantového programu mohou zájemci posílat od 1. do 30. dubna na e-mail. Podrobný návod, jak o grant požádat, lze nalézt na webových stránkách banky Sociální odpovědnost – Moneta ESG | MONETA Money Bank.

V roce 2022 rozdělila MONETA mezi 78 vybraných projektů bezmála 6 milionů korun, za celou dobu existence Grantového programu pak banka rozdělila téměř 20 milionů. „V letošním roce počítáme se zhruba stejným zájmem ze strany neziskového sektoru, je nám jasné, že v současné ekonomické situaci potřebují organizace, které se většinou orientují na ty sociálně nejslabší a nejohroženější skupiny obyvatel, především kontinuální a dlouhodobou podporu,“ řekla Zuzana Filipová.

Vloni banka podpořila například děti z pěstounských rodin a jejich pěstouny nákupem potřebného vybavení, hendikepovaným dětem pak přispěla na invalidní vozíčky nebo sluchové pomůcky. Potřebné finance směřovaly také k pacientkám s endometriózou nebo na nákup dlah pacientské organizaci Achilleus, která se jako jediná v republice věnuje dětem a dospělým s diagnózou takzvané golfové nohy. Mezi podpořenými byl i Klub nemocných cystickou fibrózou, organizace DEBRA ČR, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel, anebo organizace ALSA z.s., jež zastřešuje pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou.

Peníze z grantů podpořily mimo jiné rozvoj tůní a rybníku v chráněné krajinné oblasti Broumovsko nebo Záchrannou stanici v Pavlově, která umožňuje zraněným či nemocným zvířatům návrat do přírody.