CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

10. 08. 2022

MONETA darovala znevýhodněným rodinám počítače a nábytek za 4, 7 milionu korun

Vyřazené služební počítače, notebooky, tiskárny, a nadbytečný kancelářský nábytek v tržní hodnotě 4,7 milionu korun předala včera dopoledne MONETA zástupcům neziskových organizací SOS dětské vesničky, Fórum mobilních hospiců a česká Diakonie. V rámci společného projektu MON HELP poputuje tento dnes již bývalý majetek banky do předem vytipovaných znevýhodněných rodin. Částečně jej pro vlastní potřebu využijí i samotné neziskové organizace.

Projekt spustila banka se třemi smluvními partnery z řad výše uvedených neziskovek letos v lednu: od té doby již tímto způsobem MONETA darovala majetek za téměř 11 milionů korun: nejprve v únoru pro potřeby sociálně slabých, nemocných či nemohoucích darovala 20 vyřazených automobilů v hodnotě 6 milionů korun, o tři měsíce později pak dvěma stovkám dětí z pěstounských rodin věnovala 64 zánovních stolních počítačů a notebooků.

Třem partnerským neziskovým organizacím – tedy společnostem SOS dětské vesničky, Fórum mobilních hospiců a české Diakonie – zasílá banka vždy jednou za kvartál aktuální seznam vyřazovaného majetku. Organizace následně o konkrétní položky žádají s detailním popisem dalšího využití. „Schvalování darů jednotlivým žadatelům následně podléhá k tomuto účelu sestavené komisi MON HELP, která je funkčním poradním orgánem představenstva banky. O finálním výběru příjemců darů pak rozhoduje představenstvo banky,“ upřesnila mluvčí banky Zuzana Filipová.

Ještě do konce letošního roku plánuje banka v rámci projektu MON HELP darovat dalších zhruba 30 vyřazených služebních vozů: uvolní místa stejnému počtu nových elektromobilů, které bude letos na podzim MONETA pořizovat v rámci své environmentální politiky postupné elektrifikace svého firemního fleetu.