CZK/€ 25.305 -0,06%

29. 07. 2016

Subjekty:

Místo Pokémon GO si radši zapněte playlist pro bezpečnou jízdu, radí Allianz

„Nejčastějšími aktivitami na chytrém telefonu za volantem je psaní SMS a telefonování, ale již se ukazuje, že smartphony budou stále nabízet více a více funkcionalit, které mohou při řízení představovat nebezpečí,“ uvádí Jörg Kubitzki, odborník na dopravní bezpečnost z Allianz centra pro technologie. „Při hraní online her lidé pozorují pohybující se obrázky a řeší problémy s využitím svých vizuálních, manuálních a kognitivních schopností. Nic nemůže být při jízdě nebezpečnější,“ dodává.

Naopak staré dobré rádio či vlastní playlist z nás podle muzikologů může udělat lepší řidiče. „Hudba může zpomalit nebo naopak zrychlit krevní oběh, když je její tempo podobné lidskému pulzu,“ vysvětluje muzikolog Marcin Suder, jenž pro rakouskou Allianz loni vypracoval studii o vlivu hudby na řízení.

Ideální hudba pro bezpečnou jízdu je podle Sudera spíše pomalejší a klidná, s hlasitostí mezi 75 – 80 dB. Doporučuje vyvarovat se poslechu příliš rychlé, důrazné nebo pronikavé muziky. Tempo je podle něj dobré držet mezi 60 – 100 BPM, v autech není vhodné poslouchat například taneční nebo příliš emocionálně laděnou hudbu. Naopak vhodné jsou cizojazyčné písně, jejichž textům nerozumíme.

Na základě výše zvolených kritérií pak muzikolog Marcin Suder vybral z 300 aktuálních hitů deset skladeb, z nichž složil doporučenou hitparádu pro cesty autem. Celý playlist si můžete přehrát ZDE na YouTube kanálu rakouské Allianz. A co do něj patří?

•           Ed Sheeran – Thinking Out Loud

•           Ellie Goulding – Love Me Like You Do

•           Major Lazer ft. Mo & DJ Snake – Lean On

•           Sam Smith – Stay With Me

•           Hozier – Take Me To Church

•           One Direction – Steal My Girl

•           Nickelback – What Are You Waiting For

•           Conchita Wurst – You Are Unstoppable

•           The Makemakes – I Am Yours

•           Lukas Graham – Mama Said

A pokud Vás již hudba v autě omrzí, podívejte se alespoň doma před cestou na web www.allianz.cz/automapa. Dopravně-bezpečnostní projekt Allianz Automapa hledá a opravuje nejrizikovější úseky na silnicích v Česku a i Vám poradí, kudy nejezdit, abyste zbytečně neriskovali. Mapa vychází z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod evidovaných Policií ČR, zpracovaných podle komplexní metodiky.