CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

14. 03. 2018

Ministr průmyslu a obchodu informoval vládu o úspěšnosti českého pavilonu

Vláda na dnešní schůzi projednala Závěrečnou zprávu z účasti České republiky na Mezinárodní specializované výstavě EXPO Astana 2017.

Česká republika se na výstavě prezentovala prakticky pojatou expozicí sjednocenou pod tématem „Důmyslnost řešení“. Zvolený koncept představil schopnosti a neotřelá řešení v oblasti energetiky a příbuzných odvětvích, jimiž se mohou pochlubit česká věda, výzkum a průmysl. Návštěvníci se v českém pavilonu seznámili např. s prototypem elektrického sportovního letadla, rychlodobíjecím elektrobusem, zařízením vyrábějícím energii ekologickým rozkladem odpadu, vodní miniturbínou nebo skládacím elektrokolem. Česká expozice vynikla tím, že představila konkrétní, reálné exponáty, což na mezinárodní platformě mezi 115 státy světa a 22 mezinárodními organizacemi zvýraznilo celkový technologický a průmyslový potenciál ČR.

„Na EXPO Astana 2017 jsme zaznamenali několik významných úspěchů. Jedním z nich je ocenění národního pavilonu za zpracování tématu výstavy bronzovou medailí v oficiální soutěži Mezinárodního úřadu pro výstavnictví a současně překročení rekordní hranice 500 tisíc návštěvníků, „ uvedl ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Odbornou expozici doplnila zóna s interaktivními edukativními exponáty připravenými ve spolupráci s vědecko-technickým centrem Techmania a dílčí expozice agentury CzechTourism zaměřená na cestovní ruch. Český pavilon dále nabízel tradiční českou gastronomii se zvěřinovými jídly a budějovickým pivem.

Důležitou součástí národní prezentace byl také doprovodný program, který vedle kulturních vystoupení zahrnoval i celou řadu odborných akcí. Tyto akce včetně tří početných podnikatelských misí byly organizovány ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, Komorou pro hospodářské styky se SNS a zastupitelským úřadem v Astaně. Dopad české účasti pomohlo výrazně posílit aktivní zapojení vrcholných státní představitelů.

Dosažení praktických výsledků na poli obchodně-ekonomické spolupráce s Kazachstánem a dalšími zeměmi regionu Střední Asie bylo pro ČR jedním z hlavních motivů účasti na EXPO Astana 2017. Jako značný úspěch lze proto vnímat, že kromě navázání kontaktů se ČR díky zapojení do výstavy podařilo rozjednat již konkrétní projekty spolupráce, uzavřít kontrakty v hodnotě několika milionů euro a zejména zaujmout odborníky z Ministerstva energetiky Kazachstánu. Ti zařadili dva české exponáty do výběru technologií, které chce země uplatnit při budoucím rozvoji svého energetického sektoru a infrastruktury.

Další možnost účastnit se Mezinárodní specializované výstavy bude mít Česká republika na příštím malém EXPO 2023 v Buenos Aires.