CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

28. 06. 2016

Ministerstvo financí akceptovalo návrhy AMSP ČR na zjednodušení EET

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček, místopředsedkyně asociace Pavla Břečková, ministr financí Andrej Babiš, náměstkyně ministra Alena Schillerová a šéf finanční správy Martin Janeček jednali o zjednodušení podmínek pro EET. Na základě obří EET tour, kterou AMSP ČR v těchto týdnech křižuje regiony vzešla celá řada praktických požadavků od podnikatelů, které asociace průběžně projednává s ministrem financí a jeho týmem. Velmi důležitý požadavek provozovatelů e-shopů byl akceptován a pokud bude zboží dodáváno přes přepravní firmy, které hotovostní obnos od zákazníka následně převedou e-shopu přes účet, nebude se EET na tyto transakce vztahovat. To je důležitá změna, která zásadně ulehčí život provozovatelům e-shopů. Pokud ovšem přepravní firma bude prodejci zpětně předávat fyzickou hotovost, potom je nutné doklad vystavit přes EET.

Další dobrou zprávou je to, že nastane-li v maloobchodě, velkoobchodě, restauraci nebo třeba hotelu porucha a přístroj pro evidenci tržeb nebude funkční třeba i několik dní, nebude tedy možné vystavovat účtenky na bázi EET, potom v momentě zprovoznění přístroje bude možné vložit součet všech chybějících tržeb jednou operací naráz, nikoliv po jedné účtence, jak tomu bylo doposud.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR k tomu uvádí: „ Z jednání mám dobrý pocit, je určitě dobře, že po regionech s námi jezdí i zástupce ministerstva a může diskutovat s tisícovkami podnikatelů. Od počátku byla s ministrem financí dohoda, že bude-li třeba upravit část režimu EET, která opravdu zásadně ohrozí plynulost prodejů nebo by byl podnikatel vystaven nepřiměřeně komplikovanému procesu, dojde k úpravě podmínek. To nyní nastalo, aniž bychom přitom narušili rovné podmínky. Současně jsme se dohodli, že se nemusí jednat o poslední úpravy a v nejbližších dnech opětovně sedneme k jednacímu stolu. Cílem bude vyjít vstříc nejmenším podnikatelům, variant jak to udělat máme připraveno více. “