Neděle 25. října. Svátek má Beáta.

Milion ve zlatých dukátech: jasná volba Nejchytřejšího Čecha

Investice 20.05.2014 | 09:45 0 Komentářů

Sobotním večerem vyvrcholila zábavná show České televize „Nejchytřejší Čech“. Ze čtyřiadvaceti vybraných soutěžících, kteří prošli sítem konkurzů, vyšel jako vítěz Jiří Šafka z Hradce Králové. A jako „Nejchytřejší Čech“ byl ve finále postaven před závěrečné dilema k výběru výhry – vybere si milion korun v hotovosti nebo ve zlatě? „Pro studenta ekonomie je to jednoznačná volba. Vyberu si výhru ve zlatých dukátech,“ uvedl šťastný Jiří. (Tisková zpráva: Česká mincovna)

Jiří si za výhru zvolil pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě s portrétem Jana Amose Komenského v hodnotě 1 000 000 Kč. Dukáty vítězi věnoval partner soutěže jablonecká Česká mincovna, dukáty váží 139,5 gramu, cena jednoho exempláře je stanovena na 200 000 Kč a mincovna je vydala v omezeném nákladu 100 kusů.

„Gratulujeme vítězi, který ve finálovém kole předvedl bravurní stíhací jízdu z posledního místa v první disciplíně, a dovedl ji až do vítězného konce,“ říká Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

„Věříme, že jako člověk pyšnící se titulem Nejchytřejší Čech, naloží Jiří se svou výhrou moudře. Výhodou dukátů je jejich umělecká hodnota a nízký náklad. Obojí mu zaručí, že se dukáty mohou zhodnotit i v momentě, kdy zlato ztrácí své pozice. Od sobotního večera registrujeme zvýšený zájem o tuto emisi i mezi veřejností. Výjimkou není ani zákazník, který od nás objednal několik desítek kusů najednou, tedy podstatnou část nákladu,“ uzavírá Brix.