Pátek 26. dubna. Svátek má Oto.

Meziroční nárůst prodeje zlata

Investice 26.01.2015 | 12:13 0 Komentářů

Společnost Zlaťáky.cz, jeden z předních obchodníků se zlatem a drahými kovy, hlásí meziroční nárůst prodeje zlata, a to o 19 %. Tohoto drahého kovu se společnosti za rok 2014 podařilo prodat bez dvou kil celých 600 kg. (Tisková zpráva: Zlaťáky.cz)

Ač loňský rok byl pro zlato obdobím propadu jeho ceny, neznamenalo to však v žádném případě propad prodejů. „V období krizí a nejistot lidé vždy více ukládají své peníze do zlata, které je stále tím nejlepším uchovatelem hodnoty,“ doplňuje Jan Žák, člen představenstva společnosti a dodává: „Kdybyste si v roce 1908 koupili v New Yorku místo ručně šitého, kvalitního obleku unci ryzího zlata za 20 USD a dožili se dnešních dnů, mohli byste svou unci donést do banky a tam by Vám vyplatili částku přibližně 1294 USD, za kterou i dnes pořídíte kvalitní, ručně šitý oblek. Je tedy vždy nutné rozlišit, zda se hovoří o tzv. “ceně” zlata či o jeho “hodnotě.

Nejsou to však pouze zlaté slitky, do kterých lidé investují. Hodně se k těmto účelům využívá i stříbro, které má velké využití zejména v průmyslu. „I v případě stříbra jsme zaznamenali v loňském roce rekordní prodeje, a to v množství 4,7 tuny. Jedná se o více než 200% meziroční nárůst,“ uvedl Jan Žák.