CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

03. 07. 2015

Mezinárodní družstevní den upozorňuje na přetrvávající nerovnost

Mezinárodní družstevní den se slaví od roku 1923 s roční pravidelností, počínaje rokem 1995 pak probíhá souběžně s Mezinárodním dnem družstev, který vyhlašuje OSN. Záměrem Mezinárodního družstevního dne je především zvýšit povědomí veřejnosti o družstvech, představit úspěchy družstevního hnutí, jeho ekonomickou efektivitu, ideály mezinárodní solidarity, rovnosti i myšlenku světového míru. Rovněž si klade za cíl posílit a rozšířit spolupráci družstevního hnutí s místními samosprávami a vládami na národní i mezinárodní úrovni.

Aktivity Mezinárodního družstevního svazu zaměřené na propagaci družstevnictví jsou velice důležité. Družstevní forma podnikání se v průběhu světové ekonomické krize ukázala jako odolná a schopná čelit výkyvům globální ekonomiky. Výrobní podniky družstev jsou silné a stabilní firmy, které ve svých regionech dokázaly udržet zaměstnanost v tradičních oborech hospodářství. „Výrobní družstva patří k nejstaršímu typu obchodních společností v Evropě a jsem přesvědčen, že sehrají důležitou roli v konsolidaci hospodářství České republiky,“ říká JUDr. Rostislav Dvořák, předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD) a předseda představenstva Družstevní Asociace ČR (DA ČR).

V návaznosti na Mezinárodní družstevní den uspořádá 15. října 2015 DA ČR ve spolupráci s členskými svazy seminář Družstevní den 2015, s podtitulem „25 let poté“, který shrne vývoj českého družstevnictví po roce 1989.

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a parlamentu České republiky, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří přes 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů nebo hraček. Činnost výrobních družstev má přímý vliv na ekonomiku státu, ale také na rozvoj obcí, kde jsou družstva spolutvůrci podnikatelského prostředí a společenského a kulturního života.

Tisková zpráva Svazu českých a moravských výrobních družstev