Úterý 01. prosince. Svátek má Iva.

Mezi českými firmami nejsou žádní digitální lídři

Investice 13.11.2018 | 17:24 0 Komentářů

Aktuálně prezentované výsledky studie Dell Technologies Digital Transformation Index (DT Index) nenastavují českým firmám příliš lichotivé zrcadlo. Alespoň tedy co se týče postupu digitální transformace a digitálních očekávání a obav šéfů středních a velkých podniků. Podle zjištění totiž není možné zařadit žádnou českou firmu mezi digitální lídry.

Průzkum DT Index, který proběhl ve spolupráci se společností Intel, také zjistil, že 84 % českých vedoucích pracovníků se domnívá, že jejich organizace se bude jen těžko vyrovnávat s měnícími se požadavky zákazníků v příštích pěti letech a 25 % se obává, že zaostanou za ostatními.

Na druhou stranu může být alespoň menší útěchou skutečnost, že i když české firmy nemají žádného zástupce ve skupině digitálních lídrů, 23 % místních firem, tedy téměř čtvrtina, spadá do kategorie implementujících. Tyto firmy mají zformulované pokročilé plány a inovace v digitální oblasti, které zajišťují jejich transformaci.

Podle výsledků průzkumu 88 % českých firem v současnosti čelí významným omezením, která brání jejich digitální transformaci. Jaká to jsou? Patří mezi ně především nedostatečný rozpočet a zdroje, regulační nebo legislativní změny, chybějící vhodné dovednosti a zkušenosti zaměstnanců, nevyspělá digitální kultura: slabé sladění a spolupráce skupin v rámci firmy anebo nedostatečná podpora nejvyššího vedení.

Firmy sice činí kroky k překonání uvedených překážek, a to i z důvodu hrozby, že budou poraženy pružnějšími, inovativnějšími hráči, avšak pokrok v těchto oblastech je poněkud nejistý či pomalý.

„Už nějakou dobu hovoříme o tom, že se nacházíme na přelomu významných změn. To už ale neplatí,“ říká Jiří Kysela, ředitel společnosti Dell Technologies Česká republika. „Nová digitální éra je tady a zásadně proměňuje naše životy, práci i podnikání. To znamená, že nyní je rozhodujícím faktorem rychlost realizace změn. Úspěšná transformace musí proběhnout co nejdříve a musí být zásadní.“

Některé české firmy si tato slova berou k srdci a v horizontu 1-3 let chtějí investovat především do kybernetického zabezpečení, multi-cloudových služeb, do technologií Internetu věcí, do návrhu datových center orientovaných na výpočetní procesy a do podpory a optimalizace aplikačních úloh anebo do umělé inteligence. Některé z nich, byť jich je menšina, dokonce plánují experimentovat s nově vznikajícími technologiemi. 14 % firem bude investovat do blockchainu, 15 % do kvantových počítačů a 18 % do virtuální či rozšířené reality. Naděje tu tedy pro české firmy je.

Poznámky

Výsledky průzkumu – skupiny hodnocení

Propočty studie DT Index vycházejí z výkonnosti firem v následujících oblastech: naplňování základních atributů digitální firmy**, stávající IT strategie, strategie transformace pracovních sil a plánované investice

Skupiny hodnocení Popis Výsledky ČR v roce 2018
Lídři Digitální transformaci, v jejích různých podobách, mají zapsánu v DNA svého podniku. 0 %
Implementující Mají vyzrálý plán digitální transformace, investují a zavádějí inovace. 23 %
Zvažující Přijímají digitální transformaci opatrně a postupně, plánují a investují s ohledem na budoucnost. 30 %
Následovníci Provedli jen velmi málo digitálních investic, váhavě začínají plánovat do budoucna. 28 %
Zaostávající Nemají plán digitální transformace, omezeně investují a zavádějí dílčí iniciativy. 19 %

Metodika výzkumu

V průběhu letošního léta se nezávislá výzkumná společnost Vanson Bourne dotazovala 100 lídrů středních až velkých podniků z České republiky s cílem určit umístění jejich organizací v žebříčku Dell Technologies Digital Transformation Index. Společnost Vanson Bourne hodnotila úsilí firem v oblasti digitálních technologií na základě jejich IT strategie, iniciativ transformace pracovních sil a plnění základních atributů digitálního podniku. Globální výsledky (od 4 600 respondentů ze 42 zemí) budou zveřejněny na začátku roku 2019.

Další materiály

• Další informace o studii Dell Technologies Digital Transformation Index pro rok 2016 najdete zde: https://www.delltechnologies.com/en-us/perspectives/digital-transformation-index.htm
  • Další informace o iniciativě Dell Technologies Realizing 2030 najdete na stránce delltechnologies.com/realizing2030.
  • Sledujte nejnovější dění na Twitteru na účtech @DellTech,@Dell a @DellEMC.

Atributy digitálního podniku

**V roce 2015 podnikoví lídři definovali základní sadu digitálních atributů, které musí podniky naplnit, aby v příštím desetiletí uspěly. Jsou to:

• Dynamicky inovovat.
  • Předvídavě nacházet nové příležitosti.
  • Prokazovat svou transparentnost a důvěryhodnost.
  • Nabízet zákazníkům jedinečné a individualizované prostředí.
  • Fungovat neustále online a v reálném čase.

Tisková zpráva Vanson Bourne, Dell Technologies