Sobota 24. června. Svátek má Jan.

Metropolitní spořitelní družstvo nesmí dle opatření ČNB přijímat vklady

Investice 29.05.2013 | 16:12 0 Komentářů

Česká národní banka zakázala Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) předběžným opatřením přijímat vklady a poskytovat úvěry. Tento zákaz se nevztahuje na přijímání splátek již poskytnutých úvěrů, takže předběžné opatření ČNB nijak neovlivňuje návratnost uzavřených úvěrových obchodů družstevní záložny.

„Po důkladném posouzení situace a s přihlédnutím k závažnosti zjištěných nedostatků v podnikání družstevní záložny dospěla ČNB k závěru, že je nezbytné záložně zakázat nebo omezit výkon zmiňovaných činností. To zejména znamená, že členové nemohou ukládat peníze na účty u družstva,“ uvedl ředitel komunikace a mluvčí ČNB Marek Petruš.

„ČNB toto rozhodnutí učinila v zájmu ochrany vkladů členů družstevní záložny,“ sdělil Petruš. Do pravomocného ukončení správního řízení s družstevní záložnou není ČNB oprávněna sdělovat další podrobnosti.

Zákaz přijímání vkladů se nevztahuje na přijetí platby člena, kterou má být hrazen jeho závazek vyplývající ze smlouvy o úvěru, a proto by se členové MSD měli vyhnout případnému prodlení se splácením již poskytnutých úvěrů.

„K zajištění prostředků na vybraných účtech MSD, kterým byl fakticky zamezen platební styk, nedošlo na základě rozhodnutí ČNB, a ta proto není oprávněna ani schopna k této záležitosti poskytovat jakékoli informace,“ doplnil Petruš.

WPB Capital také nesmí dle opatření ČNB přijímat vklady