Neděle 09. prosince. Svátek má Vratislav.

Menší šance na růst úrokových sazeb ČNB oslabují korunu

Investice 11.12.2017 | 17:14 0 Komentářů

Koruna na začátku týdne proti euru ztrácí třetinu procenta. Kurz CZK/EUR se během pondělního obchodování posunul zpět nad úroveň 25,60. Kolem páté hodiny se pohyboval dokonce na 25,63 CZK/EUR. Některé investory pravděpodobně zklamala listopadová spotřebitelská inflace.

Cenový růst dosáhl meziročně 2,6 % v souladu s naším výhledem i prognózou ČNB, tržní konsenzus ale předpokládal o desetinu procenta vyšší růst. Co se může zdát jako malý rozdíl, mohlo ovlivnit náladu na trhu. Ani poslední důležitý indikátor před zasedáním ČNB příští týden nepřekonal odhad centrální banky. To dále podporuje náš výhled, že bankovní rada příští čtvrtek sazby nezvýší. A právě nižší šance na růst úrokových sazeb, a zároveň pokračující nepříznivý efekt konce roku (zavírání korunových pozic finančními investory) zřejmě stojí za pondělním oslabením české měny.

Zítra je kalendář ekonomických dat v Česku prázdný. Do čtvrtka, kdy začíná mediální karanténa, se ale můžeme dočkat dalších vyjádření členů bankovní rady ČNB.

Na konci roku nadále předpokládáme kurz CZK/EUR na úrovni 25,70. V příštím roce by měla koruna posílit na 24,70 CZK/EUR.

Proti dolaru zůstala koruna prakticky beze změn.

MAREK DŘÍMAL, KOMERČNÍ BANKA