CZK/€ 25.265 +0,14%

14. 03. 2017

Subjekty:

mBank investuje 50 milionů euro do nových technologií pro finanční instituce

mBank v rámci nového projektu mAccelerator investuje 50 milionů euro do oblasti technologických startupů. Doposud žádná firma ani instituce nevytvořila ve střední a východní Evropě „fintech laboratoř“, které by dosahovalo obdobných parametrů z hlediska výšky investice, počtu potenciálních uživatelů a vytvořených příležitostí. Tímto krokem se otvírají dveře také začínajícím společnostem z Česka i ze Slovenska, které by se chtěly ucházet o vyčleněné finanční prostředky.

„Cílem projektu je vytvořit špičkové technologické řešení, které pomůže finančním institucím po celém světě tak, aby splňovaly výzvy fintech éry,“ uvedl Cezary Stypułkowski, generální ředitel skupiny mBank.

V počáteční fázi investice budou „startupisté“ spolupracovat s mBank, která má více než 5 milionů zákazníků v České republice, na Slovensku a v Polsku. mBank bude jejich prvním partnerem a při rozběhu jim pomůže dosáhnout tzv. kritického počtu klientů, respektive uživatelů. S finanční podporou fondu a know-how mohou společnosti následně nabídnout svá řešení zákazníkům po celém světě.

„Nový fond je velkou příležitostí pro inovativní společnosti z České republiky a Slovenska, které přicházejí s novými nápady a řešeními pro digitální finance. Zároveň z výsledků projektu, například v podobě nových funkcí v mobilním bankovnictví, budou profitovat rovněž klienti na českém i slovenském trhu,“ doplňuje Pawel Kucharski, generální ředitel mBank pro Českou republiku.

Fond bude vedený zkušenými manažery. Jarosław Mastalerz je v současnosti jedním z viceprezidentů mBank, dále je členem představenstva a COO neboli Chief Operations Officer, Wojciech Chmielewski je ředitelem  strategie skupiny mBank. Oba v nejbližší době opustí mBank a  převezmou kormidlo nového projektu. Všechny investice fondu budou schvalované skupinou manažerů mBank pod vedením CEO Cezaryho Stypułkowskeho.

„mAccelerator je pro mBank vynikající příležitostí, a to nejen z finančního hlediska, ale také z pohledu našeho postavení na trhu. Tento projekt nám pomůže posílit naši pozici jako společnosti, která je výborně připravená na výzvy digitálního trhu a je schopná reagovat na očekávání stále většího počtu zákazníků využívajících mobilní služby. Jde o jednu z hlavních iniciativ v rámci naší strategie Mobilní banka na období 2016 až 2020,“ dodává Cezary Stypułkowski.