CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

06. 06. 2016

Maturita a daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění na dítě je možné poprvé uplatnit za měsíc, kdy se dítě narodilo. Mzdové účetní je potřeba doložit kopii rodného listu a čestné prohlášení druhého z manželů, že daňové zvýhodnění neuplatňuje. V případě splnění podmínky nezaopatřenosti dítěte je možné naposledy uplatnit daňové zvýhodnění za měsíc, kdy dítě 26 let. Na studující dítě může rodič uplatňovat daňové zvýhodnění, je-li splněna podmínka společné domácnosti. Daňové zvýhodnění snižuje vypočtenou daň z příjmu, a pokud je vyšší než vypočtená daň z příjmu, vzniká nárok na daňový bonus.

Daňové zvýhodnění se zvýšilo

Za rok 2016 je daňové zvýhodnění na druhé a další dítě vyšší než v roce 2015. Na druhé dítě stouplo o 1 200 Kč a na třetí a další dítě o 3 600 Kč. Za rok 2016 tak činí 13 404 Kč na první dítě, 17 004 Kč na druhé dítě a 20 604 Kč na třetí a další dítě. Daňová novela, která daňové zvýhodnění zvýšila, však vstoupila v účinnost až 1. května 2016. Do té doby se zaměstnancům uplatňovalo daňové zvýhodnění v částkách z roku 2015. „V ročním zúčtování daně prováděném zaměstnavatelem za zaměstnance se však uplatní vyšší daňové zvýhodnění na děti za celý rok 2016 a zaměstnancům se dvěma a více dětmi tak vznikne nárok na daňovou vratku za měsíce do účinnosti daňové novely,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Maturita a nástup do práce

Pro daňové zvýhodnění uplatňované na studenty středních školPlatí, že za dobu studia se považuje i doba od skončení výuky v jednom školním roce do počátku následujícího školního roku, ovšem pouze v případě, že dítě pokračuje ve studiu bez přerušení. U maturantů tedy může být situace jiná. V případě, že úspěšný maturant nastoupí např. od 1. července do práce, nebo mu vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, může rodič uplatnit daňové zvýhodnění už jen za měsíc červen.

Poslední prázdniny

Pokud si úspěšný maturant udělá poslední prázdniny, během nichž si pouze nepravidelně vydělává na dohody o provedení práce s měsíční odměnou do 10 000 Kč, potom lze uplatnit daňové zvýhodnění ještě i za měsíce červenec a srpen. „Pokud úspěšný maturant během posledních prázdnin nevykonává žádnou výdělečnou činnost zakládající účast na nemocenském pojištění, pak je rovněž možné uplatnit daňové zvýhodnění i za poslední prázdniny,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Pokračování ve studiu na vysoké škole a neúspěšná maturita

Pokračuje-li úspěšný maturant ve studiu na vysoké škole, uplatní se daňové zvýhodnění za celý rok 2016. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se totiž považuje i doba od skončení studia na střední škole do zahájení studia na vysoké škole, pokud dítě pokračuje ve studiu bez přerušení. Za neúspěšného maturanta lze uplatnit daňové zvýhodnění za měsíce červenec a srpen v případě, že po dané období nevykonává výdělečnou činnost zakládající účast na nemocenském pojištěním. Za září, kdy je skládána náhradní maturitní zkouška, však již daňové zvýhodnění uplatnit nelze. „Statut studenta sice náleží neúspěšnému maturantovi jen do konce června, ale podmínka nezaopatřenosti dle zákona o státní sociální podpoře je splněna i v červenci a srpnu,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Zdroj : Mazars