CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

15. 03. 2021

Mateřská skupina české platformy Dáme jídlo spouští vlastní fond rizikového kapitálu. Na investice do inovativních firem má jen v první fázi k dispozici 1,3 miliardy korun

• Nový fond DX Ventures má za cíl nakupovat menšinové podíly v rychle rostoucích mladých firmách zaměřených na inovace v oblasti služeb na vyžádání, potravinářských technologií, udržitelných inovací, umělé inteligence, fintech a logistiky.
  • O investice, na něž má DX Ventures jen v první fázi k dispozici celkem 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), se mohou ucházet firmy z celého světa včetně Česka.
  • Záměrem fondu, jenž je navržen jako nezávislý na mateřské skupině Delivery Hero zahrnující i českou platformu Dáme jídlo, je během následujícího roku a půl uskutečnit zhruba deset investic.

Berlín, 15. března 2021 – Přední světová platforma pro doručování Delivery Hero zahrnující i českou společnost Dáme jídlo oznámila spuštění nového fondu rizikového kapitálu DX Ventures. Na nákupy menšinových podílů v rychle rostoucích inovativních firmách vedených jejich zakladateli poskytla fondu jen v první fázi 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Nezávisle spravovaný fond má mandát nasměrovat prostředky do firem působících v celé řadě oblastí – od služeb na vyžádání, přes technologie výroby a přípravy potravin až po umělou inteligenci, fintech a logistiku. „Pro rodinu zakladatelů Delivery Hero je investice do začínajících podnikatelů a jejich firem nedílnou součástí cesty naší skupiny. Chápeme příležitosti a výzvy, se kterými se startupy potýkají, protože jsme si jimi sami prošli. Delivery Hero má za sebou dlouhou historii investic do předních technologických společností, díky níž získala hluboké znalosti v oblasti globálního doručování a technologie potravin. Jsme hrdí na to, že nyní můžeme nabídnout podporu zakladatelům a společnostem, do kterých investujeme, a vést je na cestě k trvalému úspěchu,” uvedl Duncan McIntyre, výkonný ředitel DX Ventures.

Tým DX Ventures bude usilovat o propojení globálních poznatků na úrovni Delivery Hero spolu s místním know-how ze zhruba 50 zemí, kde skupina působí. Zakladatelům startupů v rané fázi životního cyklu (seed), nebo na úrovni 1. či 2. investičního kola, hodlá při budování jejich společností pomáhat nejen kapitálově, ale také skrze mentoring, strategické poradenství a sdílení zkušeností i odborných znalostí v rámci Delivery Hero. „Od většiny podobných fondů rizikového kapitálu se DX Ventures liší tím, že je celosvětový. Díky absenci geografických omezení se tak o prostředky z fondu mohou ucházet i inovativní společnosti z Česka,” zdůraznil výkonný ředitel platformy Dáme jídlo Filip Fingl.

Během příštích 18 měsíců je cílem fondu DX Ventures uskutečnit zhruba 10 transakcí. Po vyčerpání objemu kapitálu určeného pro první fázi se má objem prostředků postupně dál navyšovat. Skupina Delivery Hero je svým podnikatelským a inovativním myšlením známá. Začínající podniky podporuje prostřednictvím rizikového kapitálu již řadu let. DX Ventures tak už při svém spuštění spravuje portfolio 18 investic s celkovou hodnotou 900 milionů eur. Jedná se o výsledek akvizic, jež v minulosti uskutečnila skupina Delivery Hero a budou do budoucna spravovány právě týmem DX Ventures. Součástí tohoto portfolia jsou mimo jiné i podíly v globálně úspěšných společnostech jako Rappi, Glovo a Impossible Foods.