CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

05. 08. 2021

Mastercard přichází se zjednodušením karetních plateb kryptoměnami

Společnost Mastercard oznámila, že rozšíří svůj karetní program pro kryptoměnové peněženky a trhy, a usnadní tak svým partnerům převod kryptoměn na tradiční, zákonné měny (fiat). Správci kryptoměn budou moci nově klientům nabízet vlastní karetní programy a umožňovat jim tak snadnější platby.

Spolu se svými partnery bude společnost Mastercard testovat nové možnosti, jak bankám a správcům kryptoměn usnadnit vydávání karet pro klienty. Spotřebitelé zase získají možnost platit kryptoměnami kdekoliv, kde lze platit kartami Mastercard. „Díky této inovaci nebudou digitální peníze pouze záležitostí finanční spekulace, ale také prostředkem reálné platby za běžné produkty a služby,“ uvedl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

K nové spolupráci se vyjádřil Raj Dhamodharan, výkonný viceprezident společnosti Mastercard pro digitální aktiva a blockchainové produkty a partnerství: „Ne všechny kryptoměnové firmy mají v současné době k dispozici vlastní základní infrastrukturu, která by jim umožňovala snadno převádět kryptoměnu na zákonné peníze. Náš program jim to výrazně zjednodušuje. Partnerství se společnostmi Evolve, Paxos a Circle, a komunitou kolem digitálních aktiv obecně, je pro nás dalším způsobem, jak naplňovat náš záměr poskytovat spotřebitelům po celém světě ty nejširší možnosti volby jak a kdy platit.“

Mastercard v tomto projektu spolupracuje především se společnostmi Evolve Bank & Trust, předním poskytovatelem blockchainové infrastruktury, Paxos Trust Company, regulovanou platformou vydávající stablecoin kryptoměnu USDC a Circle, globální firmou v oblasti finančních technologií, která stojí za kryptoměnou USD Coin (USDC) vázanou na americký dolar. Na rozšiřování stávajícího programu Crypto Card Program společnosti Mastercard se podílí celá řada dalších partnerů. V současnosti probíhají například jednání o vydávání platebních karet s bankami Evolve Bank & Trust a Metropolitan Commercial Bank, o poskytování technologií pro krypto-peněženky se společnostmi Uphold a BitPay,
a o podpoře pro procesy zpracování a řízení tohoto programu se společnostmi i2c Inc., Apto Payments a Galileo Financial Technologies®.

V rámci rozšířeného programu Crypto Card Program budou společnosti Paxos a Circle poskytovat své platformy k převodům kryptoměn na zákonná platidla. Převod bude probíhat přes tzv. stablecoiny, tj. kryptoměny vázané na tradiční měny, které poskytují potřebnou cenovou stabilitu a jsou kryty rezervními fondy. Zjednodušení celého procesu umožní dalším bankám a kryptospolečnostem, aby pro své klienty rozšířily možnosti placení o populární kryptoměny.