CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

25. 05. 2015

Subjekty:

MasterCard pomáhá inovovat plzeňskou veřejnou dopravu

Západočeská metropole se stává prvním městem České republiky, které cestujícím umožní platit bezkontaktně ve všech vozech MHD. Plzeňské městské dopravní podniky ve spolupráci se společnostmi MasterCard, ČSOB a Mikroelektronika vyvinuly systém, jenž se plně vyrovná moderním dopravním řešením, s nimiž se můžeme setkat v zahraničí. V polovině května byly bezkontaktní platební terminály instalovány do všech autobusů PMDP, v následujících týdnech budou zařízení umístěna také do trolejbusů a tramvají. Každé vozidlo městské veřejné dopravy bude vybaveno jedním bezkontaktním terminálem.

S využitím bezkontaktní platební karty je možné zakoupit neomezený počet jízdenek. Cestující přiloží kartu k terminálu, vybere druh jízdného a během několika vteřin je mu vytištěn jízdní doklad. Z platební karty se nestrhne každá jízdenka zvlášť, vždy se odečte až souhrnná částka za určité období. „Zúčtování plateb za zakoupené jízdenky probíhá jednou za tři dny. Systém nedokáže odhadnout, kolik jízdenek daný uživatel zakoupí, při prvním nákupu je proto na bankovním účtu předautorizována částka 150 Kč. Po třech dnech proběhne zúčtování dle realizovaných nákupů a zbytek je na účtu opět uvolněn,“ upřesňuje Martin Chval, ředitel Úseku Plzeňská karta.

Současné nastavení otevírá možnost přejít na systém odbavení, který by do budoucna mohl zcela nahradit papírové jízdenky. Takový systém se v zahraničí již prosazuje, například v Londýně či Chicagu, ale v kontinentální Evropě se jedná o revoluční novinku. „Jsme rádi, že jsme našli spolehlivé partnery, kteří sdílí naši vizi budoucnosti veřejné dopravy a nebojí se inovací. Lidé už nechtějí řešit, zda mají drobné na nákup lístků v automatu nebo u trafikanta. Chtějí platit kartou, což jasně dokazují dosavadní výsledky pilotních projektů,“ říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení MasterCard.

Od loňského podzimu funguje odbavování bezkontaktní platební kartou ve vybrané tramvajové lince v Liberci. Vzhledem k velmi pozitivním ohlasům ze strany cestujících dojde dle libereckého dopravního podniku v průběhu letošního roku k rozšíření i na další tramvajová vozidla. Kromě platby přímo v tramvaji si mohou návštěvníci a obyvatelé Liberce bezkontaktně zakoupit jízdenky také v automatu. Stejnou možnost mají lidé v Brně, kde byly na podzim instalovány tři automaty s možností bezkontaktní platby. V lednu pak byly instalovány první platební automaty do vozidel autobusové linky 76 na brněnské letiště.

Jízdenky lze bezkontaktní kartou v automatu zaplatit také v Praze, a to na Letišti Václava Havla, ve stanici metra Národní třída a na Hlavním nádraží. Podle průzkumu MasterIndex jsou lidé ochotni platit kartou stále nižší částky, u více než třetiny respondentů jde o částku nižší než 50 Kč. To je výhodou pro dopravní podniky – bankovní karta má nižší náklady a také se zvyšují příjmy díky nižšímu počtu černých pasažérů. Nákup jízdenky tak není limitován dostupností automatu na zastávce nebo mincí, je rychlejší a pohodlnější.