CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

09. 05. 2017

Maloobchodní tržby vykázaly v březnu velmi silný nárůst, ačkoliv na ně působily protichůdné faktory

Vyšší počet pracovních dní (letošní březen jich měl o dva více než stejný měsíc loňského roku) tlačil růst celkových tržeb nahoru, načasování velikonočních svátků mělo naopak nepříznivý vliv na prodeje potravin.

I když ale vliv těchto kalendářních a sezónních faktorů odstraníme, tak základní vzkaz zůstává stejný: maloobchodní tržby pokračují v silném růstu.

Příznivá situace na trhu práce, zvyšování platů ve veřejném sektoru a celkově vysoká důvěra ve výhled české ekonomiky se příznivě promítá do nálady spotřebitelů a do jejich ochoty a schopnosti zvyšovat spotřebu.

Na chování spotřebitelů neměla v prvním čtvrtletí žádný viditelně nepříznivý vliv ani vyšší inflace a tempo růstu cen by již mělo v dalších měsících odeznívat, čili spotřebě domácností již z této strany dle všeho riziko nehrozí.

Sečteno a podtrženo: tuzemskému maloobchodu se daří, tento pozitivní obrázek by měl přetrvat i v dalších měsících a spotřeba domácností tak i letos bude hlavním tahounem růstu české ekonomiky.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE