Pátek 22. června. Svátek má Pavla.

Likérka Stock Spirits tento týden vynesla investorům 12 %

Investice 11.08.2017 | 17:19 0 Komentářů

Evropské akcie v obavách z rostoucího napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem směřují k nejhoršímu týdnu od amerických voleb. Index Stoxx 600 dnes odepisuje lehce přes jedno procento a klesá tak na pětiměsíční minimum. Za celý týden pak odevzdává 1,7 %. Na burzovních monitorech svítí všechny hlavní sektory v indexu červenou barvou. Nejhůře na tom dnes jsou těžaři a zpracovatelé průmyslových komodit, jejichž akcie oslabují skoro o tři procenta. Ropné společnosti kromě destabilizované geopolitické situace trápí i klesající cena ropy a tak si dnes připisují druhou největší ztrátu 2 %. Investoři v obavách z vyhrocení konfliktu přesouvají část svých portfolií do bezpečných aktiv. Zlato tak dnes dosáhlo na své dvouměsíční maximum.

Nižší než očekávaná inflace v USA, která by mohla motivovat Fed k pomalejšímu zvyšování úrokových sazeb, zřejmě podpořila americké akciové trhy. Ty v začátku obchodování setřásly obavy z atomového harašení politiků a všechny tři akciové indexy za oceánem posilují o několik desetin procenta.

Ani pražské burze se dnes nevyhnulo další kolo výprodejů. Index PX dnes odepsal půl procenta a zcela tak umazal své zisky ze začátku týdne. Nejvíce dnes táhl pražský index dolů ČEZ, který odepsal necelé jedno procento. Ještě větší ztráty kolem 1,3 % zaznamenaly akcie pojišťovny VIG a petrochemické skupiny Unipetrol. Nedařilo se ani bankám, když jak Erste, tak Komerční banka oslabily o tři desetiny procenta. Naopak Moneta dnes doháněla své ztráty z předchozích dní, které si vykoledovala slabšími výsledky za druhé čtvrtletí, a její akcie přidaly půl procenta. Nejlépe se dnes dařilo likérce Stock Spirits, která posílila o 1,8 % a od začátku týdne již investorům vynesla skoro 12 %. Fortuna v samém závěru obchodování dorovnala své ztráty a nakonec zakončila obchodování s 0,8% ziskem. Objem obchodů dnes nebyl výrazný a s 427 mil. CZK skončil pod ročním průměrem 647 mil. CZK.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA