Čtvrtek 24. září. Svátek má Jaromír.

Lidé jsou zatím k výnosům fondů II. pilíře skeptičtí, při jejich využití by si však polepšili o 1 371 Kč měsíčně

Penze 30.10.2012 | 13:08 0 Komentářů

Do fondů II. pilíře by občané České republiky mohli mít možnost vstupovat od ledna 2013. Účast ve II. pilíři by celkový důchod zvýšila nejčastěji o 1 371 Kč měsíčně. Vyplývá to z analýzy výsledků komplexní důchodové kalkulačky nezávislého portálu DůchodováReforma.cz. Kalkulátor se stal oblíbeným nástrojem pro orientaci v zabezpečení na penzi a denně ho využije 240 uživatelů.

Kalkulátor prozrazuje, která věková skupina či pohlaví se zajímá o svůj důchod nejvíce. Z  analýzy vyplynulo, že o důchod se starají převážně lidé ve věku 55 a více let, tedy až několik roků před důchodem. Mužům, kteří si spočítali svůj důchod, zbývá nejčastěji do penze 6 let, ženám pak v závislosti na počtu dětí 0 až 6 let.

„Z genderové analýzy nyní víme, že o výši důchodu se zajímají obě pohlaví téměř stejnou měrou. To nabourává tezi o menším zájmu žen o finanční zajištění stáří,“ uvedla Lenka Bízová, analytička portálu DůchodováReforma.cz k analýze vstupů kalkulačky. Ta ukázala totiž i to, že převaha zájmu mužů je oproti ženám pouze o 2,4 procentních bodů vyšší. „Češi zatím spíše hledají informace o tom, jakou částku budou v důchodu pobírat, o vstup do II. pilíře se převážně nezajímají. Je alarmující, že mladší věkové skupiny o zabezpečení se na stáří pořád moc nepřemýšlejí. Celkově vzato je toto zjištění v rozporu s hlavním záměrem vládní důchodové reformy, která by měla být cílena pro mladší občany,“ dodala Lenka Bízová ke statistice kalkulačky.

Výši příjmu po odchodu do důchodu řeší nejčastěji lidé s nižší hrubou mzdou. Z celkového počtu 1 411 uživatelů, kteří využili kalkulačku za první 3 týdny od spuštění na nezávislém portálu DuchodováReforma.cz, zadalo 40 % příjem v rozmezí mezi 10 000 až 20 000 Kč. Skupinu o podílu 33 % pak tvořili lidé s příjmem od 20 000 do 30 000 Kč. Jen 11 % uživatelů zadávalo příjem od 30 000 do 40 000 korun.

Zavedení soukromých fondů II. pilíře je dozajista nejrazantnější změnou českého důchodového systému. Je to právě spojení požadavku vyčlenit 3 % z odvodů na důchodové pojištění a investovat další 2 % z vlastní kapsy, co dělá II. pilíř tolik kontroverzním a diskutovaným. Češi dosud moc nevěří potenciálu vysokého zhodnocení u dynamických investičních strategií. 86 % lidí očekává zhodnocení kolem 2 až 3 %, což odpovídá investování do státních dluhopisů, vyplynulo z analýzy vstupů kalkulačky portálu DůchodováReforma.cz.

Konečný výnos ve II. pilíři ovlivní kromě výše hrubé mzdy i doba spoření a zvolená investiční strategie. „Aktuálním vylepšením kalkulačky je chytré přednastavení výnosu, respektive investiční strategie podle předpokládané doby spoření. Lidé, kteří by vstoupili do II. pilíře několik roků před dosažením důchodového věku, by měli zvolit investiční strategii bez rizika znehodnocení úspor – optimálně strategii státních dluhopisů. Je jim tedy v kalkulačce přednastavena. Naopak ti, kteří by ve fondech II. pilíře spořili 20 let a více, si mohou dovolit zvolit strategii vyváženou až dynamickou, obvykle s větším podílem rizikových aktiv,“ uvedla Lenka Bízová z portálu DůchodováReforma.cz.

„Do výsledků zatím nejsou započteny poplatky fondů za správu financí účastníků, ani poplatek za převod do doživotní anuity. Tyto proměnné plánujeme doplnit, jakmile budou upřesněny samotnými penzijními společnosti, jež budou nové účastnické fondy II. pilíře spravovat. Poté si občané budou moci přesně porovnat, kolik jim poplatky na výnosech uberou,“ uzavřela Bízová.