CZK/€ 24.295 -0,12%

CZK/CHF 24.651 +0,20%

10. 10. 2019

Subjekty:

Letos v létě byl největší zájem o dovolenou v Řecku a Turecku. Nejvíce škod bylo hlášeno v Egyptě

Praha, 10. 10. 2019 – Letní sezona je u konce. S ERV Evropskou letos během 3 letních měsíců vycestovalo o 6 % více lidí než v předchozím roce. Nejvíce klientů letos trávilo dovolenou v Řecku a Turecku, které zaznamenalo 25% nárůst zájmu oproti loňskému roku. Průměrné náklady na škody z cestovního pojištění meziročně stouply o 13 %. Největší nárůst pak pojišťovna eviduje u tzv. velkých škody nad 100 tisíc korun, jejichž průměrná výše vzrostla o 34 % na 323 tisíc korun.

Nejčastěji pojišťovna řešila škody z léčebných výloh, které zaujímaly ¾ podíl z počtu všech nahlášených škod v období června, července a srpna. Dále pak škody z pojištění storna a zavazadel. „Náklady na léčebné výlohy letos tvořily 53 % všech vyplacených plnění a jejich průměrná výše vzrostla na cca 8 700 korun,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Stejně jako náklady na léčení rostla i průměrná škoda z pojištění storna, a to o 3 % na 19 000 korun. Skokový nárůst zaznamenaly náklady na hospitalizace, zejména v Egyptě a Turecku, meziročně o přibližně 50 %. Za poslední tři roky se ceny hospitalizací zdvojnásobily.

Nejvíce škod bylo z Egypta

Ze tří letních měsíců byl nejsilnějším z pohledu škod červenec, kdy bylo nahlášeno 39 % všech letních škod, přičemž vloni i předloni klienti nejvíce hlásili škody v srpnu. Nejvíce se klienti potýkali s gastroenteritidou a zažívacími potížemi, záněty uší a očí, kožními problémy a alergiemi. „V posledních dvou letech ubývá případů, kdy mají lidé během jedné dovolené dva různé zdravotní problémy, například gastroenteritidu v kombinaci se záněty,“ říká Vlastimil Divoký.

Z pohledu destinací je již poněkolikáté v řadě nejrizikovější destinací Egypt, odkud bylo hlášeno téměř 40 % všech škod. S odstupem následovalo Turecko, Řecko, Bulharsko a Tunisko. Nejvyšší frekvence škod (v porovnání s počtem Čechů cestujících do dané země) byla tradičně v Egyptě, a to 3krát vyšší než v ostatních destinacích. „V Egyptě 20-25 % turistů riskuje zdraví návštěvou hotelové kliniky, ve kterých často pracuje nedostudovaný a nekvalifikovaný personál. Ten navíc vydělává na tzv.  přeléčování (léčení neexistujících potíží), za které si na místě velmi nevybíravým způsobem vymáhá částky v řádech několik stovek euro,“ varuje Vlastimil Divoký.

Zákeřný perutýn v Egyptě

ERV Evropská letos v Egyptě zaznamenala letos zvýšený počet „pokousání“ jedovatými rybami, většinou perutýny, které vede k vážným zdravotním problémům (bolesti, zvracení, ochromení dýchacích cest). „Nevšední letní škodou pak bylo uklouznutí muže středního věku ve sprše, kdy si zlomil obratle a vykloubil rameno. Musel podstoupit 2 operace a v nemocnici strávit celkem devět dní. Celkové náklady se vyšplhaly na více než milion korun,“ dodává Vlastimil Divoký.

Vlastimil Divoký, Manažer marketingu a komunikace