Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

Letní bouřky přinesly také škody vzniklé nepřímým úderem blesku a přepětím. Ochrání pojištění.

Po nedávných bouřkách pojišťovny obdržely hlášení o škodách. Kromě újmy způsobené úderem blesku a prudkým větrem přinesly bouře také výpadky dodávky elektrické energie či kolísání napětí nebo frekvence. V několika případech došlo vlivem nepřímého úderu blesku k přepětí v rozvodné síti. O co se jedná? I přesto, že blesk neuhodí přímo do vašeho domu, může u vás elektrospotřebiče poškodit.

Úder blesku je standardním živelním rizikem, proti kterému pojišťovny nemovitost běžně pojistí. Ale mohou nastat i případy, kdy do jiné nemovitosti či nedalekého elektrického zařízení udeří blesk, který způsobí přepětí v elektrické síti a poškodí majetek, aniž by na něm zanechal tepelné či mechanické stopy. V takovém případě může pojišťovna odmítnout plnění, protože nejde o přímý úder blesku a poškozené elektrické spotřebiče či jejich opravu si majitel zaplatí sám nebo se bude snažit náhradu škody vymáhat po dodavateli elektrické energie. „Každoročně evidujeme případy, kdy velké letní bouřky vyřadí z provozu větší množství elektrických spotřebičů v určité lokalitě. Nejčastěji řešíme poruchy počítačů a televizí,“ uvádí Radek Žďárecký, generální ředitel Slavia pojišťovny.

Na přepětí jsou velmi citlivé spotřebiče se slaboproudými obvody – např. TV přijímače, počítače a jejich monitory, výjimečně však mohou být poškozeny veškeré elektrické spotřebiče včetně automatických praček, elektrických zařízení na ohřev vody či kuchyňských spotřebičů.

Slavia pojišťovna dokáže minimalizovat i škody způsobené přepětím či nepřímým úderem blesku. Obě rizika jsou ošetřena v našich variantách pojištění,“ uvádí Radek Žďárecký, generální ředitel Slavia pojišťovny.

Některá zařízení lze opravit, často se však jedná o totální škodu a pojišťovna pak uhradí náklady na znovupořízení věci. V ostatních případech se hradí oprava v nutném rozsahu za přiměřené náklady, tj. do výše obvyklé ceny materiálu a práce. Pokud má klient Slavia pojišťovny sjednáno pojištění ZÁKLAD, jsou ošetřeny i škody nepřímého úderu blesku, varianty STANDARD a NADSTANDARD řeší navíc i škody způsobené přepětím.

Příklady elektrických zařízení, které mohou být poškozeny přepětím

Zařízení

Výše škody