Středa 21. října. Svátek má Brigita.

Leasing a splátkový prodej v Evropě: za pololetí 114 mld. eur

Investice 22.10.2013 | 15:39 0 Komentářů

Společnosti zastřešené Federací evropských leasingových asociací (Leaseurope) v letošním prvním pololetí financovaly leasingem nebo splátkovými prodeji nové investice v celkové výši 113,8 miliardy eur. Na investice do strojů, zařízení a dopravních prostředků z toho bylo určeno 107 miliard eur a na investice do nemovitostí 6,8 miliardy eur. V meziročním srovnání tak v leasingu movitých věcí došlo k poklesu o 0,5 % a v leasingu nemovitostí o 9 %. Leaseurope je zájmovým sdružením zastupujícím přes 2000 leasingových společností a více než 600 pronajímatelů aut z 33 zemí. Jeho členem je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Souhrnné pohledávky z běžících smluv všech členů národních asociací sdružených v  Leaseurope dosáhly na konci letošního prvního pololetí 624,9 miliardy eur (z toho pohledávky z leasingu movitých věcí tvořily 448 miliard eur). Největším evropským leasingovým trhem zůstala Velká Británie se souhrnem pořizovacích cen věcí nově uvedených do leasingu 22,9 miliardy eur, za ní následují Německo (20,6 miliardy eur), Francie (14 miliard eur), Rusko (8,7 miliardy eur) a Švédsko (5,9 miliardy eur). Britský trh také vykázal nejvyšší meziroční růst mezi tradičními evropskými trh, a to o 12,9 %, následoval dánský trh s 10,9% meziročním nárůstem. Naopak největší meziroční propad obchodů hlásí Španělsko (-17,3 %), Rumunsko (-17,3 %), Belgie (-15,5 %) a Itálie (-13,4 %).

Podíl České republiky na celkovém evropském leasingovém trhu dosahoval v letošním prvním pololetí 0,6 %.