Pondělí 24. září. Svátek má Jaromír.

Kvartální výsledky jsou možná v ohrožení

Investice 17.08.2018 | 17:31 0 Komentářů

Americké akciové burzy otevřely v červených číslech. Reagují tak na dnešní oslabování turecké liry, které zhoršuje náladu na trzích. Zajímavostí dnešního dne je tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Navrhuje v něm americkým finančním regulátorům, aby zvážili, zda nepovolí společnostem obchodovaným na akciových burzách zveřejňovat hospodářské výsledky méně častěji než každé čtvrtletí. Dle jeho slov by to vedlo k větší flexibilitě a úsporám pro tyto společnosti. Indexy Dow Jones a S&P 500 klesají shodně o 0,1 %. Technologický Nasdaq ztrácí 0,5 %. Nejhůře jsou na tom technologické firmy (-0,5 %) a nejlépe naopak výrobci nezbytného zboží (+0,3 %).

Evropské trhy uzavírají dnešní obchodování ve ztrátách. Hlavní index Stoxx 600 oslabuje o 0,4 %. Nedaří se většině sektorů, z nichž nejvíce klesají zpracovatelé komodit (-0,7 %). Nejvyšší zisky ve výši 0,2 % se podařilo vybojovat především sektoru zdravotní péče.

Pražská burza dnes oslabila o 0,3 %, a to především zásluhou pojišťovny VIG (-1,9 %) a mediální skupiny CME (-1,3 %). Nejlépe se umístil technologický Avast se ziskem 1,5 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,3 mld. CZK, což je pod úrovní dlouhodobého průměru.

Jiří Kostka
Komerční banka