Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

KUPEG: Skupina Credendo Group zakončila rok 2014 se ziskem 344 milionů EUR

14.07.2015 | 17:09 0 Komentářů

Skupina Credendo Group, čtvrtá největší evropská skupina úvěrových pojistitelů, zakončila loňský rok se ziskem 344 milionů EUR, což představuje více než dvojnásobný nárůst oproti předchozímu roku. Hodnota pojištěných transakcí se zvýšila o 15 % a celková pojištěná částka dosáhla 95 miliard EUR. Většina čistého výsledku je převedena do rezerv, čímž se zvyšuje vlastní kapitál skupiny o 332 milionů EUR, tedy na 2,3 miliardy EUR. To spolu s kombinací bezdlužnosti a zajistnými smlouvami se solidními partnery zajišťuje dostatečnou pojistnou kapacitu k uspokojení rostoucí poptávky po pojistných produktech. Součástí skupiny Credendo Group, která má pobočky ve třinácti evropských zemích a operuje po celém světě, je také KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. (Tisková zpráva: Kupeg)

Výsledky v makroekonomickém kontextu

Na uplynulý rok se patrně bude vzpomínat jako na turbulentní. Jak rozvojové tak vyspělé země byly zmítány geopolitickými událostmi a kolísajícími cenami komodit. Výkon globální ekonomiky byl smíšený, ovlivněný zotavováním Severní Ameriky, rizikem deflace v Evropě, „hladkým přistáním“ v Číně a silným růstem v Indii. Výraznější zpomalení zaznamenala Brazílie. Ruskou ekonomiku tvrdě zasáhly ekonomické sankce a nižší ceny ropy a stejně tak utrpěly další země vyvážející ropu s relativně slabou likviditou nebo vysokými těžebními náklady, například Venezuela, Ghana a Angola. Pokles cen ropy byl však na druhé straně přínosem pro dovážející země jako Čína a Indie. Zvýšené geopolitické napětí ovlivňovalo transakce do Ruska, na Ukrajinu, do Sýrie, Libye, Iráku a Jemenu.

„Skupina Credendo Group usiluje o trvale udržitelný výkon,“ vysvětluje Dirk Terweduwe, generální ředitel skupiny Credendo Group. „V průběhu minulého roku jsme rostli v prostředí, které bylo obtížné zejména pro rozvojové země, kde pojišťujeme nejvíce rizik. Osobní přístup k zákazníkům, ochota inteligentně riskovat a úsilí dodávat vždy perfektní produkty a služby přispěly k vyšší důvěře ze strany klientů a k nárůstu našich výsledků.“

Komentář ke klíčovým ukazatelům

1. Pojištěné transakce

Již druhý rok po sobě vzrostla pojištěná částka o více než 15 %. Minulý rok skupina Credendo Group zaznamenala silný růst v oblasti střednědobého a dlouhodobého pojištění a v sigle risk, zatímco pobočky ve střední Evropě a v Rusku byly pod tlakem v důsledku ekonomické a politické situace v těchto regionech.

2. Obrat

V roce 2014 vybrala skupina Credendo Group pojistné v hodnotě 371 milionů EUR, což představuje mírný nárůst zejména v konkurenčním prostředí krátkodobého úvěrového pojištění. Skupina na tuto situaci reagovala nabídkou řešení na míru a individualizovanými službami pro každého klienta. Kromě toho posílila od 1. ledna 2015 svou přítomnost ve střední Evropě otevřením polské pobočky ve Varšavě.

3. Provozní výsledek

Provozní výsledek hospodaření vzrostl o 104 % a dosáhl hodnoty 191 milionů EUR. To je dáno nejen výsledkem snížení škodných událostí a nákladů, ale také mimořádně a v souladu s požadavky IFRS rozpuštěním konzervativně stanovených rezerv na pojistné události a díky splacení několika významných hrozících pojistných událostí.

4. Čistý výsledek

Hospodářský výsledek zaznamenal silný růst na 343,5 milionů EUR, což je výsledek vynikajících provozních výsledků a solidního finančního výsledku 164 milionů EUR.

5. Finanční stabilita

Většina čistého výsledku je převedena do rezerv, čímž se zvyšuje vlastní kapitál skupiny o 332 milionů EUR, tedy na 2 368 milionů EUR. Bez dluhů a se zajistnými smlouvami se silnými partnery má skupina Credendo Group dostatečnou pojistnou kapacitu k uspokojení rostoucí poptávky po svých produktech.

V roce 2014 oslavila společnost Delcredere | Ducroire 75 let poskytování služeb svým klientům. „Jejich spokojenost je v tomto ohledu zvlášť vysoká. Průzkum provedený nezávislou společností pro výzkum trhu ukázal, že se těšíme mimořádné úrovni loajality našich zákazníků. Podle průzkumu 73 % zákazníků hodnotí celkový výkon Delcredere | Ducroire jako velmi dobrý až vynikající, 96 % zákazníků by Delcredere | Ducroire pravděpodobně nebo určitě doporučilo a konečně 98 % klientů by pravděpodobně nebo určitě s Delcredere | Ducroire spolupracovalo v budoucnu znovu,“ prozrazuje Dirk Terweduwe, generální ředitel skupiny Credendo Group.