CZK/€ 25.265 +0,14%

14. 07. 2015

KUPEG: Skupina Credendo Group zakončila rok 2014 se ziskem 344 milionů EUR

Výsledky v makroekonomickém kontextu

Na uplynulý rok se patrně bude vzpomínat jako na turbulentní. Jak rozvojové tak vyspělé země byly zmítány geopolitickými událostmi a kolísajícími cenami komodit. Výkon globální ekonomiky byl smíšený, ovlivněný zotavováním Severní Ameriky, rizikem deflace v Evropě, „hladkým přistáním“ v Číně a silným růstem v Indii. Výraznější zpomalení zaznamenala Brazílie. Ruskou ekonomiku tvrdě zasáhly ekonomické sankce a nižší ceny ropy a stejně tak utrpěly další země vyvážející ropu s relativně slabou likviditou nebo vysokými těžebními náklady, například Venezuela, Ghana a Angola. Pokles cen ropy byl však na druhé straně přínosem pro dovážející země jako Čína a Indie. Zvýšené geopolitické napětí ovlivňovalo transakce do Ruska, na Ukrajinu, do Sýrie, Libye, Iráku a Jemenu.

„Skupina Credendo Group usiluje o trvale udržitelný výkon,“ vysvětluje Dirk Terweduwe, generální ředitel skupiny Credendo Group. „V průběhu minulého roku jsme rostli v prostředí, které bylo obtížné zejména pro rozvojové země, kde pojišťujeme nejvíce rizik. Osobní přístup k zákazníkům, ochota inteligentně riskovat a úsilí dodávat vždy perfektní produkty a služby přispěly k vyšší důvěře ze strany klientů a k nárůstu našich výsledků.“

Komentář ke klíčovým ukazatelům

1. Pojištěné transakce

Již druhý rok po sobě vzrostla pojištěná částka o více než 15 %. Minulý rok skupina Credendo Group zaznamenala silný růst v oblasti střednědobého a dlouhodobého pojištění a v sigle risk, zatímco pobočky ve střední Evropě a v Rusku byly pod tlakem v důsledku ekonomické a politické situace v těchto regionech.

2. Obrat

V roce 2014 vybrala skupina Credendo Group pojistné v hodnotě 371 milionů EUR, což představuje mírný nárůst zejména v konkurenčním prostředí krátkodobého úvěrového pojištění. Skupina na tuto situaci reagovala nabídkou řešení na míru a individualizovanými službami pro každého klienta. Kromě toho posílila od 1. ledna 2015 svou přítomnost ve střední Evropě otevřením polské pobočky ve Varšavě.

3. Provozní výsledek

Provozní výsledek hospodaření vzrostl o 104 % a dosáhl hodnoty 191 milionů EUR. To je dáno nejen výsledkem snížení škodných událostí a nákladů, ale také mimořádně a v souladu s požadavky IFRS rozpuštěním konzervativně stanovených rezerv na pojistné události a díky splacení několika významných hrozících pojistných událostí.

4. Čistý výsledek

Hospodářský výsledek zaznamenal silný růst na 343,5 milionů EUR, což je výsledek vynikajících provozních výsledků a solidního finančního výsledku 164 milionů EUR.

5. Finanční stabilita

Většina čistého výsledku je převedena do rezerv, čímž se zvyšuje vlastní kapitál skupiny o 332 milionů EUR, tedy na 2 368 milionů EUR. Bez dluhů a se zajistnými smlouvami se silnými partnery má skupina Credendo Group dostatečnou pojistnou kapacitu k uspokojení rostoucí poptávky po svých produktech.

V roce 2014 oslavila společnost Delcredere | Ducroire 75 let poskytování služeb svým klientům. „Jejich spokojenost je v tomto ohledu zvlášť vysoká. Průzkum provedený nezávislou společností pro výzkum trhu ukázal, že se těšíme mimořádné úrovni loajality našich zákazníků. Podle průzkumu 73 % zákazníků hodnotí celkový výkon Delcredere | Ducroire jako velmi dobrý až vynikající, 96 % zákazníků by Delcredere | Ducroire pravděpodobně nebo určitě doporučilo a konečně 98 % klientů by pravděpodobně nebo určitě s Delcredere | Ducroire spolupracovalo v budoucnu znovu,“ prozrazuje Dirk Terweduwe, generální ředitel skupiny Credendo Group.