CZK/€ 24.650 -0,04%

CZK/£ 28.902 +0,49%

CZK/CHF 24.004 +0,57%

21. 04. 2015

KUPEG: Platební morálka se v ČR za poslední dva roky zlepšila, problémových je 6 % firem

„Loňský rok byl po dlouhé době z pohledu rizikovosti lepší. KUPEG v roce 2014 zaznamenal problémové pohledávky v hodnotě přibližně za tři čtvrtě miliardy korun, což je zlepšení o čtvrtinu, předloni jsme měli takových případů za jednu miliardu,“ uvádí Michal Veselý, generální ředitel KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s.

„I když se situace postupně stabilizuje, podniky stále čelí zvýšeným rizikům, která souvisejí s méně silnými obchodními partnery nebo dokonce s kriminální činností,“ říká Michal Veselý a dodává: „Zhruba jeden z deseti případů selhání odběratelů vzniká jako důsledek podvodného jednání.“

KUPEG v loňském roce pojistil pohledávky za 197 miliard Kč, což bylo o 2 miliardy méně než v roce 2013. Exportní pohledávky činily 46 procent, pojišťovna tedy pojistila 2,6 % českého vývozu. Loňská čísla upozorňují na vyšší rizikovost odběratelů v Maroku, Jižní Americe a na Arabském poloostrově, zejména v Saúdské Arábii či Spojených Arabských emirátech. Vysokou citlivost exportérů na rizika v méně stabilních oblastech potvrzuje propad obchodu s Ukrajinou a Běloruskem, ale i se Srbskem, Bosnou či Makedonií. Výrazně vyšší aktivitu českých exportérů zaznamenal KUPEG v obchodech s Austrálií, Indií a Čínou.