CZK/€ 24.660 -0,14%

CZK/£ 29.075 -0,24%

CZK/CHF 23.987 -0,30%

24. 01. 2022

Kryptoměny klesají uprostřed globálního výprodeje růstových a technologických aktiv

Trh s kryptoměnami  padá uprostřed globálního výprodeje růstových a technologických aktiv.

Hodnota bitcoinu (BTC) je nyní na cenovém minimu od června 2020. Bitcoin se propadl o zhruba 50 % ze svého historického maxima (ATH) z listopadu 2021, kdy byla cena bitcoinu víc než 69 000 amerických dolarů.

Tento týden se největší a nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za více jak 42 000 amerických dolarů, přičemž ve čtvrtek jeho hodnota začala silně klesat, důsledkem toho, jak výnosy z dluhopisů ve velkých ekonomikách rostly. V současné době se bitcoin obchoduje za méně než 35 000 dolarů.

Podobný dopad to mělo na ether, který se v současné době prodává za červnové ceny z roku 2020 a od listopadu ATH ztratilo asi 50 % své hodnoty. Ether začal týden s cenou více než 3,200 dolarů a momentálně prudce klesl pod cenu 2 400 amerických dolarů.

Fed vydal zprávu o CBDC

Americká centrální banka vydala zprávu o potenciální digitální měně centrální banky (CBDC).

Fed vydal diskusní dokument, který se zaměřuje na výhody a nevýhody potenciálního amerického CBDC. Nyní žádá respondenty, aby se vyjádřili k tomu, jak by CBDC mohla zlepšit americké domácí platební systémy.

Šéf americké centrální banky Jerome Powell to komentuje se slovy: „Těšíme se na jednání s veřejností, volenými zástupci a širokou škálou zúčastněných stran při zkoumání pozitiv a negativ digitální měny centrální banky ve Spojených státech.“

Fed se chce nejdřív podívat na klíčové problémy jako je zachování měnové a finanční stability v digitálním systému, jak doplnit stávající platební systémy a zachovat soukromí občanů při dohledu nad nelegálními finančními aktivitami.

Taková zpráva může být významným krokem, protože USA je nejsilnější ekonomikou na světě, která má potenciál transformovat globální finance přijetím CBDC. Ve výzkumu, plánování a realizaci digitální měny však zaostává za ostatními zeměmi.

Twitter spouští NFT profilové obrázky

Twitter uvedl, že pro své uživatele aktivoval profilové obrázky na bázi non-fungible token (NFT).

Tato funkce bude okamžitě rozpoznatelná pro každého, kdo má NFT profilový obrázek, místo typické kulaté profilové fotografie bude rámeček obrázku šestiúhelníkový.

Spuštění NFT skinů na Twitteru bude podporovat krypto peněženky typu Argent, Coinbase Wallet, Ledger Live, MetaMask, Rainbow a Trust Wallet.

Podmínkou, aby mohli uživatelé zapnout tuto funkci je telefon s operačním systémem od iOS a registrace na předplatném Twitter Blue za 2,99 dolarů.

Twitter Blue nabízí další prémiové funkce k přizpůsobení si vlastního účtu, včetně nových NFT „profilovek“ a funkce „vrátit zpět svůj tweet“. Prémiové předplatné se teprve zavádí, a proto je aktuálně dostupné pouze v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Intel se začne podílet na těžbě BTC

Výrobce počítačových čipů Intel se chystá odhalit čip na těžbu bitcoinů.

Takzvaný čip „Bonanza Mine“ bude spuštěn na Mezinárodní konferenci Solid-State Circuits (ISSCC), která začíná 20. února.

Tato zpráva však neznamená, že Intel začne těžit BTC sám – spíše se chystá vyrobit technologii pro usnadnění těžby.

Současným a největším rivalem firmy je na tomto trhu společnost Bitmain. Poptávka po těžebních čipech specifických pro bitcoiny je velká, protože normální grafické procesorové jednotky (GPU) nejsou navrženy k řešení složitých hashů a jako takové těží BTC velmi neefektivně, jak z hlediska času, tak vynaložené energie.

Simon Peters, analytik trhů s kryptoměnami ve společnosti eToro