CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

08. 03. 2012

Subjekty:

Krizi navzdory – čeští zemědělci investují

„Dopady stále skloňované krize v zemědělství nepociťujeme. Vysoké ceny komodit se střetly s poměrně dobrými výnosy, odbytové ceny živočišné výroby mírně rostly. To umožnilo zemědělcům dosáhnout v roce 2011 pozitivních výsledků, které se projevily ve zvýšeném zájmu o investice,“ říká Mojmír Severin, ředitel sektoru zemědělství a ekoenergie GE Money Bank. „Objem námi financované zemědělské techniky se vrátil k výsledkům předkrizového období. Vliv na to měla určitě i atraktivita naší 5% sazby garantované po celou dobu trvání úvěru. Registrovali jsme také velký zájem o větší investice do bioplynových stanic, a to i přes překážky, které tuto oblast v průběhu roku provázely,“ dodává Mojmír Severin.

GE Money Bank začala s financováním bioplynových stanic jako jedna z prvních českých bank a s třetinou financovaných zařízení je lídrem na trhu. Jen v minulém roce podpořila výstavbu 14 bioplynových stanic. Pro banku úspěšný loňský rok dokumentuje také množství schválených žádostí o dotace, které pomáhala klientům podat u PGRLF. V rámci programu Podpora nákupu půdy tvořil podíl klientů banky 48 % z celkového počtu žádostí, u programu Provoz 39 %. V investičním programu Zemědělec, kde došlo v bankovním sektoru k meziročnímu nárůstu počtu žádostí o 13 %, zaujímá GE Money Bank se svými 39 % u žádostí podaných přes banky vedoucí pozici.

Podpora sektoru zemědělství patří k prioritám GE Money Bank. V loňském roce to banka potvrdila uzavřením partnerství s Agrární komorou ČR. Spolupráce využije například k přípravě a informování klientů o změnách v rámci reformy Společné zemědělské politiky po roce 2013. V plánech banky na letošní rok nechybí ani účast na veletrhu zemědělské techniky TechAgro 2012, kde se mohou klienti těšit na akční nabídku fixní úrokové sazby 5 %. GE Money Bank bude také na výstavě Země živitelka a pokračovat bude i v partnerství soutěže Zemědělec roku.