Sobota 17. dubna. Svátek má Rudolf.

Investice 26.02.2015 | 10:03 1 Komentář

Až do října 2017 se mohou klienti zkrachovalé kampeličky WPB Capital přihlásit v jakékoli pobočce České spořitelny o své vklady. Lidí, kteří chtějí své peníze zpět, však ubývá. Další masivní vlnu vyplácení odborníci neočekávají. (Tisková zpráva: JUDr. Jiří Švihla, likvidátor spořitelního družstva WPB Capital)

Největší nápor věřitelů, kteří se začali hlásit o své vklady, zaznamenal Fond pojištění vkladů v říjnu.Vzhledem k tomu, že už se v současné době vyplácejí řádově jednotky klientů denně, není zřejmě reálné očekávat nějakou větší vlnu zájmu. Důvodem poklesu počtu věřitelů hlásících se o své peníze může být výše vkladu. Při nižších náhradách si totiž klienti vklady vybírají během delšího období. Před koncem výplatní doby se určitě ozve několik opozdilců, ale budou to opět jen jednotky klientů, určitě nic masového,“ popsal očekávaný průběh výplat advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Výplaty probíhají jednoduše, bez složitého papírování. Vyplácení klientů zkrachovalé družstevní záložny WPB Capital probíhá prostřednictvím České spořitelny. „Klienti se o své peníze mohou přihlásit v jakékoli její pobočce. Pobočku banky stačí navštívit s průkazem totožnosti. Klienti s sebou nemusí nosit všechny smlouvy ani výpisy z účtu a dokazovat, kolik peněz do banky vložili nebo o jaké úroky se jim vklad navýšil. Všechny potřebné údaje má vyplácející banka k dispozici,“ doplnil Jiří Švihla.

Navzdory tomu, že téměř každý rok zkrachuje v Česku jedna kampelička, lidé do nich peníze stále ukládají. Vyplatí se ale skutečně vložit peníze do družstevních záložen? Hlavní a možná jedinou a pro mnoho klientů rozhodující výhodou je výše nabízených úroků. Naopak zásadní nevýhodou je nižší bezpečnost takto uložených vkladů klientů. Pro řadu kampeliček je typické nepřehledné účtování, pochybné úvěry, vyvádění peněz do ciziny a podobně. Naopak ve prospěch klientů mluví fakt, že i přes toto riziko mají klienti vklad do výše 100 tisíc eur korun pojištěný. V případě krachu jsou vklady vypláceny Fondem pojištění vkladů,“ uvedl Jiří Švihla.

Jeden komentář: “Krach WPB Capital: výplaty vkladů se zpomalují, o své peníze se totiž hlásí méně věřitelů”

1. Radek Kašpar napsal:

Jako letitého spokojeného klienta jiné záložny než WPB mě skutečně dlouhodobě fascinují správy likvidátora družstva WPB, pana doktora Švihly. Chápu, že mu ten lukrativní flek dohodila ČNB, no míra jeho servilnosti vůči nim je skutečně trapná. Pochopím, že komunikuje skutečnost, že někteří klienti si ještě nevyzvedli náhrady z FPV, proč ale ve vlastní tiskové zprávě přidává odstavec o tom, jak moc jsou ostatní záložny nebezpečné? On snad některou další záložnu audituje? Jako advokát snad ne. Je tu skutečně nedůstojné, neprofesionální, řekl bych až stupidní očerňování sektoru záložen, který ČNB stejně kvůli novele zákona o DZ nepřežije.