Sobota 17. dubna. Svátek má Rudolf.

Krach WPB Capital: peníze má zpět přes 97 procent věřitelů

Banky 08.09.2015 | 09:33 1 Komentář

Až do října 2017 se mohou klienti zkrachovalé kampeličky WPB Capital přihlásit v jakékoli pobočce České spořitelny o své vklady. Zatím tak učinilo 4363 klientů, což je v objemu peněz 97,41 procenta. (Tisková zpráva: Ing. Jiří Švihla, likvidátor spořitelního družstva WPB Capital)

Úvěry v řádu desítek milionů korun poskytované účelově založeným společnostem spolu s nabýváním nedovolených typů cenných papírů stály za odebráním licence třetímu největšímu spořitelnímu družstvu v Česku, WPB Capital. Tu mu, na základě více než ročního šetření, odebrala koncem loňského června centrální banka. Už v polovině října loňského roku začalo vyplácení klientů. To potrvá až do 17. října 2017.

„Vyplácení vkladů probíhá od samého začátku prostřednictvím Fondu pojištění vkladů. Celková částka, o kterou by se klienti měli přihlásit, činí zhruba 2,8 miliardy korun. Je pravděpodobné, že tak neučiní všichni. Jejich počet ale nebude nijak dramatický. Důvodem jsou zpravidla nízké vklady. Letos v červenci skončila výplata klientů zkrachovalé kampeličky UNIBON. Výplatu náhrady vkladu si během tříleté lhůty nevyzvedlo 318 klientů, celková výše nevyzvednutých náhrad činí 617 tisíc korun. U WPB Capital lze očekávat podobný průběh,“ popsal advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Největší nápor klientů hlásících se o své vklady proběhl hned na začátku zahájení výplat. „Jen během prvního měsíce se o své peníze přihlásilo 3295 věřitelů a jednalo se o zatím nejrychlejší proces výplaty věřitelů v Česku. Postupně začal počet klientů vyzvedávajících si své vklady pomalu klesat. Dnes se průměrně o svůj vklad přihlásí 50 lidí měsíčně. Počet by se ještě mohl zvednout těsně před koncem lhůty pro vyplácení. Nebude to ale nic dramatického. V případě kampeličky UNIBON proběhla poslední výplata náhrady vkladu ve výši 104 tisíc korun dva dny před ukončením výplat náhrad,“ řekl Jiří Švihla.

Jeden komentář: “Krach WPB Capital: peníze má zpět přes 97 procent věřitelů”

1. Milan napsal:

ČNB cíleně ruší záložny a ničí konkurenční prostředí na bankovním trhu.

Je to jasné z nového zákona o záložnách, kvůli kterému záložny přestanou logicky růst na vkladech.

WPB pokud vím nezkrachovalo kvůli špatnému hospodařeni. ČNB odebrala licenci za to, že mu zpochybnila kapitál a místo připuštění nového investora záložnu rovnou zrušila.