Úterý 24. listopadu. Svátek má Emílie.

Koronavirus pozastavuje asijské investice nejen v Čechách, může se stát spouštěčem globální krize

Pokud se situace nezlepší do tří měsíců, může nastat krize na finančních trzích

Zastavení letů z Číny kvůli koronaviru, obecné omezení pohybu osob a také omezené fungování firem a úřadů pozastavuje realizaci investic v České republice. Jen poradenská společnost Moore Czech Republic eviduje několik asijských investic v řádu miliard korun „čekajících na podpis“. Ekonomické ztráty umocňuje i zpomalující obchodní výměna mezi Čínou a zbytkem světa, která na Česko dopadne i sekundárně ze strany Německa. Podle analytiků budou klíčové příští tři měsíce – pokud se situace zhorší, virus může spustit recesi.

Čína vyhlásila kvůli koronaviru v několika městech karanténu a na dalších místech omezení pohybu. Realizace přeshraničních obchodů a jednání se tak odkládají. „V příštích týdnech jsme měli v plánu podepisovat smlouvy s čínskými partnery a dokončit tak obchody v České republice. Kvůli situaci v Číně jsou ale jednání pozastavena,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic. Podle konzultantů společnosti došlo ke zpomalení zakázek z Číny i pro německé firmy, kde měl celkový objem obchodů letos dosahovat 200 miliard eur. Pokles by mohl nepřímo ovlivnit i Českou republiku, která do Německa každoročně směřuje třetinu svého exportu v hodnotě přes bilion korun.

Pozastavení obchodování může způsobit krizi

Dopravu do a z pevninské Číny přerušil i Hongkong, výjimku tvoří lety, jejichž počet byl ale výrazně omezen. V přístavech jedenáctimilionové metropole Wu-Chan, která je centrem nákazy, v současnosti nemá kdo odbavovat nákladní lodě a je pozastavena veškerá doprava kromě evakuačních letů. Některé firmy navíc omezily nebo zcela zastavily výrobu zboží. Situace tak nepříznivě ovlivňuje nejen čínské hospodářství, ale i světovou ekonomiku, na jejímž HDP se Čína podílí z 15,5 %. „Zpomalení ekonomiky již nyní pociťují i okolní země. Například v Japonsku se zrušila či omezila řada konferencí, ale i sportovních a kulturních akcí,“ říká Karel Kučera, ředitel mezinárodních operací a odborník na asijský trh z Moore Czech Republic. Snížení výkonnosti HDP může vyvolat poklesy na finančních trzích a odstartovat ekonomickou krizi.

Koronavirus se poprvé objevil ve městě Wu-chan v Číně na konci roku 2019 a během dvou měsíců se rozšířil do bezmála třiceti zemí světa. Virus se přenáší kapénkovou infekcí z člověka na člověka, proto se země sousedící s Čínou z bezpečnostních důvodů brání uzavíráním hranic. V Číně je omezen pohyb osob a došlo k pozastavení provozu škol, úřadů, továren a dalších institucí.

Tisková zpráva Moore Czech Republic