CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

02. 06. 2022

Konec nespokojenosti v zaměstnání. DEPO Ventures investuje do startupu, který zcela mění hledání práce

Lidé dávají v práci výpověď nejčastěji kvůli nevyhovující firemní kultuře. Firmy však během náboru soulad mezi potřebami zaměstnanců a vlastním směřováním často nezkoumají. Startup Supertalent to chce změnit. Lidem, kteří hledají práci, pomůže najít firmu, jež se k nim bude nejlépe hodit. A to vše s využitím umělé inteligence. Supertalent nyní získal dva a půl milionu korun od andělského fondu DEPO Ventures. Do startupu investoval také středoevropský startupový akcelerátor StartupYard. Současné investiční kolo zatím není uzavřené, ve hře jsou další investoři z Evropy a USA.

Algoritmus, který Supertalent vytvořil, využívá umělou inteligenci a chytrou psychometrii. Na jejich základě vyhodnotí, zda se k sobě společnost a kandidát budou hodit. K výpočtům zkoumá 343 různých datových bodů, testování společných hodnot či osobnosti. Výsledek tedy není založen pouze na dosavadních zkušenostech, ale zejména na předpovědi, zda uchazeč zapadne do firemní kultury.

Všichni víme, že současný proces náboru zaměstnanců není efektivní a je potřeba jej vylepšit. Pro investory však oblast HR není dostatečně zajímavá. My naopak vidíme, že je v tomto odvětví velký prostor pro inovace, a věříme, že Supertalent je to správné řešení. Už první měsíce po spuštění platformy nám dávají za pravdu. Supertalent má už více než 100 spokojených firem a přes 10 000 registrovaných talentů. Nyní se poohlíží po americkém trhu a DEPO Ventures chce být u toho,“ říká Jan Krahulík, partner fondů DEPO Angels.

„Chceme postavit produkt, který zásadně promění hledání práce. Nehledejme budoucnost v pracovních portálech a životopisech, ale v úplně jiném přístupu. Technologie v našem budoucím pojetí nabízí neuvěřitelné možnosti, jak pomoct lidem najít si vysněnou práci, kde budou spokojení, angažovaní a docenění,“ říká Tom Zrubecký, zakladatel a CEO Supertalentu.

Zkušenosti z korporátu i nadšení do technologií

K založení Supertalentu Tomáše přivedla vlastní zkušenost. Při hledání práce před dvěma lety si chtěl vytvořit profil, který by mu na základě osobních hodnot a preferencí pomohl najít firmy, v nichž by nejlépe zapadl do firemní kultury. Ale takovou funkci nenabízel žádný z více než tisícovky navštívených HR portálů, a proto si řekl, že si postaví vlastní. Supertalent založil v roce 2020 spolu s Luďkem Mohrem a Tomášem Hrdličkou. Sami zakladatelé investovali do rozjezdu přes pět milionů korun.

„S DEPO Ventures jsme se bavili více než rok. Sdílíme podobnou vizi světa, kde si lidé hledají práci jinak než přes pracovní portály a životopisy. Od investorů očekáváme něco víc než jen peníze na účtu. Hledáme dlouhodobého partnera, který při nás bude stát v dobrém i ve zlém a který nám pomůže realizovat naši dlouhodobou vizi,“ říká Tom Zrubecký.

Tom Zrubecký se v technologickém světě pohybuje od studií a má nemalé zkušenosti. Po vysoké škole působil v poradenské společnosti PwC. Nejprve jako juniorní konzultant v technologickém oddělení, poté se však díky svému zájmu o blockchain stal vedoucím konzultantem právě pro blockchain. A tak není divu, že později stál u zrodu první české blockchainové asociace Blockchain Connect. Po kariéře v korporátu nastoupil do Creative Docku, který stavěl startupy na klíč. Pro něj vedl ve Švýcarsku startup, jenž se zaměřoval na to, jak předejít cukrovce nebo se vyléčit z diabetu druhého typu.