Čtvrtek 12. prosince. Svátek má Simona.

Koncernu OVB vzrostly meziročně tržby o 12,6 %

OVB uzavřelo obchodní rok 2011 s meziročním nárůstem obratu o 12,6 %. Celkové provize ze zprostředkování dosáhly 222,1 milionů eur, loni to bylo 197,3 milionů eur.

„Rok 2011 byl pro OVB dobrým rokem,“ zhodnotil Michael Rentmeister, který od ledna 2012 zastává pozici předsedy představenstva koncernu. „Velký význam klademe na to, abychom pokračovali v růstu i v roce 2012.“

Ve střední a východní Evropě vzrostly celkové provize ze zprostředkování o 35,3 % na 126,2 mil. eur, Německo zaznamenalo konstantní nárůst o 2 % na 72,8 mil. eur. Výsledky OVB v šesti zemích jižní a západní Evropy poznamenaly značné makroekonomické problémy v regionu. Celkové provize ze zprostředkování ve výši 23,1 mil. eur jsou o 29,3 % nižší ve srovnání s loňským výsledkem.

Provozní zisk koncernu (EBIT) dosáhl 6,1 mil. eur, což odpovídá nárůstu o 27,3 % (minulý rok: 4,8 mil. eur). Střední a východní Evropa se podílela na na provozním zisku koncernu částkou 10,6 mil. eur (minulý rok: 8,2 mil. eur), Německo 6,1 mil. eur (minulý rok: 5,6 mil. eur). Ztráta v jižní a západní Evropě představuje 2,4 milionu eur (minulý rok: 0,5 mil. eur). EBIT marže se pohybovala na úrovni 2,7 % (minulý rok: 2,4 %).

Koncernový zisk v uplynulém roce vzrostl na 4,2 mil. eur (minulý rok: 4,0 mil. eur), s čímž souvisí i zisk na akcii ve výši 0,29 eur (minulý rok: 0,28 eur při stejném počtu akcií). Představenstvo a dozorčí rada navrhnou 5. června 2012 na valné hromadě, aby se pro obchodní rok 2011 stanovila dividenda ve výši 0,35 eur za akcii (minulý rok: 0,50 €).

Počet klientů vzrostl v porovnání s loňským rokem o 2,1 %, OVB má v rámci Evropy téměř 2,9 mil. klientů. Počet finančních poradců v hlavním povolání se zvýšil v průběhu roku 2011 ze 4 600 na 4 908, což představuje nárůst o 6,7 %.

Ve východní a střední Evropě se počet klientů meziročně zvýšil o 4,5% na 1,89 milionu a počet agentů v hlavním povolání o 11,6% na 3 226 lidí.

„I v novém obchodním roce máme v plánu nadále zvyšovat obrat a zlepšovat náš výsledek,“ přibližuje cíle pro rok 2012 Michael Rentmeister, předseda představenstva koncernu.

Koncern OVB v číslech

ovb-marec-2012-e

Redakční překlad slovenské tiskové zprávy OVB