CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

09. 11. 2017

Komodity: Proč ubývají zlaté doly?

Ropa Brent vzrostla v důsledku informací o snaze Saudské Arábie dále omezovat nabídku ropy na světových trzích a díky pokračujícímu krátkodobému výpadku produkce v oblasti Kirkúku. Irák poslal do kurdské oblasti Kirkúk vojska, které obsadily tamní ropná pole. Produkce v Kirkúku poklesla na méně než 200 tisíc barelů ropy denně z normální úrovně 600 tisíc barelů ropy denně.

Saudskoarabský korunní princ Mohammed bin Salman uvedl, že země podpoří na nejbližším zasedání kartelu OPEC (koná se 30. listopadu) prodloužení těžebního limitu z původního data 31. března 2018 až do konce roku 2018.

Poptávka po ropě rychle roste. Dle odhadu kartelu OPEC by se celosvětová spotřeba ropy měla do roku 2022 zvedat ročně v průměru o 1,2 mbd. Tahounem růstu poptávky je zejména Čína. Dovoz ropy do Číny se v prvních devíti měsících tohoto roku zvedl meziročně o 12 %.

V důsledku současného těžebního limitu už začaly výrazně klesat globální zásoby. Ty byly koncem srpna o 159 milionů barelů nad pětiletým průměrem. Ještě počátkem roku byly zásoby o 338 milionů barelů ropy nad dlouhodobým průměrem.

Proč se snižuje produkce zlata?

V současné době se objevuje pouze málo nových velkých zlatých dolů, jelikož společnosti zabývající se touto problematikou musely snížit rozpočty na průzkum v reakci na nižší ceny zlata. Problémem v této branži jsou také náročnější předpisy a vyšší výrobní náklady. Začátkem roku agentura S&P Global Market Intelligence uvedla, že rozpočty na průzkum společností zabývající se těžbou klesly v roce 2016 na 6,9 miliardy dolarů, což je nejnižší hodnota za 11 let.

V roce 1970 horníci v Jihoafrické republice vydolovali více než 1000 tun zlata. Od té doby se zde produkce postupně snižuje. Jihoafrická republika v roce 2016 vyprodukovala pouze 167,1 tun této komodity, od vrcholu z roku 1970 se tedy jedná o pokles o 83 %. Austrálie by mohla v příštích čtyřech desetiletích zaznamenat podobný pokles. Nedávno zveřejněná studie od společnosti MinEx Consulting ukazuje, že australská produkce zlata by mohla výrazně klesat až do roku 2057. Všechny doly kromě 4 (ze 71 dolů) budou totiž do té doby vyčerpány. Většina z nich se patrně zavře v příštích několika desetiletích. Jakákoliv další produkce zlata bude záviset na nových průzkumech. To ovšem bude obtížné, pakliže společnosti nebudou investovat více peněz do průzkum a nedojde také ze strany vlády k mírnějším regulačním požadavkům v rámci těžby.

Pomerančový koncentrát na burze zdražuje

Florida je druhý největší producent pomerančů na světě. Tamní producenti mají ovšem vrásky na čele, jelikož hurikán Irma zničil úrodu pomerančů, díky čemuž se produkce pomerančů na Floridě snížila o 21 % a jedná se o nejnižší produkci za posledních 71 let. Brazílie, největší producent pomerančů na světě, má naštěstí dostatečné zásoby a sklízí více, než se původně očekávalo, díky čemuž bude kompenzovat nižší produkci z Floridy.

Globální spotřeba bavlny by se měla zvýšit

USDA očekává mírné zvýšení celosvětové produkce bavlny. Odhad globální sklizně této komodity vzrostl o 112 000 žoků z 120,8 milionů na 120,9 milionů žoků. Predikce globální spotřeby se zvýšila o 262 000 žoků z 117,8 na 118 milionu. Celosvětové zásoby bavlny by měly lehce poklesnout z 92,5 na 92,4 milionu žoků.

Výsev americké pšenice je nejnižší od roku 1919

Po suchém období v září je současné deštivé období příznivé pro zimní výsev, jelikož rostliny se lépe zakořeňují.  Nicméně výsev zimní pšenice byl počátkem října nejpomalejší pro toto období od roku 1996. International Grains Council uvedla, že vzhledem k poměrně špatným výnosům jak zimní, tak i jarní odrůdy se očekává, že celá osetá oblast pšenicí klesne na historicky nejnižší úroveň. Dle USDA je pšenicí osetá plocha v USA v tomto roce na úrovni 46 milionů hektarů a jedná se o nejnižší výsev od roku 1919, přičemž sklizená plocha byla 37,6 milionů hektarů, což je nejméně od roku 1890.

Eva Mahdalová, analytik, Finlord