CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

07. 12. 2016

Subjekty:

KOMERČNÍ BANKA NABÍZÍ KLIENTŮM UNIKÁTNÍ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ PRO MOBILNÍ BANKOVNICTVÍ

„V Komerční bance investujeme značné finanční prostředky nejen do zabezpečení interních systémů, ale rovněž tak i koncových zařízení u našich klientů. V minulém roce jsme představili bezplatný ochranný software pro internetové bankovnictví, nyní přicházíme s obdobným řešením pro mobilní telefony a tablety. Bezpečnost je jednou z nejvyšších hodnot, které svým klientům může banka dát. Jsem přesvědčen, že ve velmi blízké budoucnosti bude tato hodnota hrát stále významnější roli,“ uvedl Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel KB.

Komerční banka se rozhodla pomoci klientům zvýšit bezpečnost počítačů a nyní i mobilních zařízení, ze kterých obsluhují svůj bankovní účet. Jsou to právě koncová zařízení klientů, která počítačoví piráti napadají s cílem získat přihlašovací údaje k bankovnímu účtu. Komerční banka chce tímto, v bankovní oblasti ojedinělým krokem, omezit pokračující a stále sofistikovanější útoky na přihlašovací kódy a hesla. Právě mobilní zařízení se stávají novým cílem hackerských útoků.

„Útočníci se stále zřetelněji přesouvají od počítačů k mobilním zařízením a využívají neznalosti nebo nepozornosti jejich uživatelů. Jde ze strany hackerů o logický krok, protože lidé stále více nahrazují pro práci v on-line prostředí počítače chytrými telefony či tablety, ale jejich antivirovou ochranu podceňují nebo dokonce vůbec neřeší. Nejrizikovější skupinou jsou uživatelé zařízení s operačním systémem Android,“ upozorňuje Tomáš Strýček, výkonný ředitel společnosti AEC, člena skupiny Cleverlance, která se specializuje již více než 20 let na zabezpečení dat.

Bezpečnostní opatření IBM Trusteer Mobile je pro klienty Komerční banky bezplatné. V tuto chvíli je k dispozici verze pro operační systém Android 4.1 a vyšší. Varianta pro iOS by měla být k dispozici v prvním čtvrtletí příštího roku. Po nainstalování nebo aktualizaci některé z mobilních bankovních aplikací Komerční banky a povoleni všech nutných oprávnění se IBM Trusteer Mobile automaticky aktivuje po prvním úspěšném přihlášení do aplikace. Mobilní zařízení je chráněno při každém dalším přihlášení do aplikací Mobilní banka nebo Mobilní banka Business.

Komerční banka upozorňuje občany, aby se při práci s mobilním telefonem, tabletem nebo počítačem, ze kterých se přihlašují ke svému bankovnímu účtu, chovali maximálně obezřetně. Zejména doporučuje používat výhradně legální software, pravidelně aktualizovat operační systém i další programy (např. internetový prohlížeč, čtečku PDF dokumentů) a používat antivirové programy pro mobilní telefony a tablety. Na místě je zejména obezřetnost při otevírání e-mailů i SMS, které se tváří, že jsou odeslány z banky klienta či jiného, na první pohled, důvěryhodného zdroje.