CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

03. 03. 2021

Komerční banka je lídrem v počtu vkladových bankomatů

Komerční banka průběžně navyšuje počty svých bankomatů a na konci roku 2020 provozovala 809 přístrojů.

Klienti KB loni vložili prostřednictvím vkladových bankomatů více než 75 miliard a 125 miliard korun z nich vybrali.

Celkový počet vkladových transakcí v roce 2020 dosáhl hodnoty 2,9 milionu a v případě výběrových transakcí 20 milionů korun.

V posledních letech Komerční banka počet bankomatů neustále zvyšuje, v průměru o 15 za rok. Ve srovnání s ostatními bankami tak drží jednoznačně nejlepší pozici v počtu depozitních bankomatů, když ke konci roku 2020 provozovala celkem 429 vkladových a recyklačních ATM. Za poslední roky KB navyšuje počet těchto přístrojů v průměru o více jak 60 ročně a nahrazuje jimi původní bankomaty určené pouze pro výběry.

Průměrný vklad realizovaný prostřednictvím bankomatu meziročně vzrostl a pohyboval se na úrovni téměř 26 tisíc korun. Počet vkladových transakcí pak v závěru roku překonal měsíční průměr 240 tisíc, což znamená meziroční nárůst přibližně o 8 % v počtu transakcí a 17 % v celkovém objemu. KB tím úspěšně pokračuje v plnění svého strategického cíle zvyšovat stupeň automatizace i v oblasti hotovostního platebního styku.

Současná pandemická situace ukázala, víc než doposud, přednosti našich jedinečných Drive – up bankomatů, tedy pohodlí a zejména pak bezpečnost. Klienti mohou tento typ bankomatu, který provozujeme jako jediná banka v ČR, obsluhovat přímo ze svého automobilu již na čtyřech místech, a to v Praze, Brně, Hradci Králové a Ostravě. Kromě možnosti výběru hotovosti bankomat přijímá i vklady, což oceňují zejména podnikatelé. A proto jsme se rozhodli zprovoznit v dubnu 2021 další takový bankomat v Plzni,“ uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Transakční a platební služby Komerční banky.

V tuto chvíli KB vybavuje vybranou skupinu starších typů bankomatů bezkontaktní čtečkou platebních karet. Do poloviny roku 2021 bude touto funkcionalitou disponovat už více než 60 % všech bankomatů KB. Úprava dovolí použití nejen bezkontaktních platebních karet, ale také mobilních telefonů s NFC technologií či tzv. chytrých hodinek.