CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

21. 05. 2019

Subjekty:

Klienti MONETA Money Bank v prvních třech měsících s Apple Pay utratili 363 mil. Kč, mobilem zaplatili i za auto

Klienti MONETA Money Bank za první tři měsíce od spuštění Apple Pay zaplatili svými chytrými telefony nebo hodinkami Apple v kamenných a internetových obchodech už více než 840 000krát a celkem utratili přes 363 milionů Kč. MONETA Money Bank, která je čtvrtou největší bankou v České republice, umožňuje i bezkontaktní placení mobilem přes Google Pay a chytrými hodinkami Garmin a Fitbit.

Za první tři měsíce od spuštění Apple Pay v ČR si přes svůj telefon či hodinky propojili klienti více než 39 tisíc debetních a kreditních karet. Nejčastěji platí v obchodech s potravinami, v restauracích a na čerpacích stanicích. Celkový počet transakcí, u kterých lidé využili Apple Pay, vzrostl z 180 tisíc za první měsíc na 840 tisíc za tři měsíce.  „Obrovský nárůst počtu transakcí potvrzuje, že placení mobilem či hodinkami je u klientů velmi oblíbené, protože je rychlé, pohodlné a bezpečné,“ říká Jan Hruška, manažer pro platební karty MONETA Money Bank, a dodává: „Klienti takto zaplatí v průměru 15krát měsíčně, což je mnohem víc než v případě průměrného počtu plateb provedených klasickou plastovou kartou.“ Nejaktivnější klient zaplatil pomocí Apple Pay už 500x. Dosud nejvyšší jednorázová utracená částka byla uhrazena při nákupu auta v Brně, a to přes 147 tisíc Kč.

Apple Pay vstoupil na český trh 19. února 2019 a jeho klíčovými charakteristikami je bezpečnost a diskrétnost. Když klient použije kreditní nebo debetní kartu k placení prostřednictvím Apple Pay, její číslo není uchováno v mobilním zařízení, ani na serverech společnosti Apple. Místo toho je unikátní číslo zvané token přiřazeno, zašifrováno a bezpečně uloženo v zabezpečeném čipu přímo v zařízení. Každá transakce je schválena jednorázovým bezpečnostním kódem, který je unikátní a dynamický.