CZK/€ 24.315 -0,14%

CZK/CHF 24.624 +0,05%

24. 11. 2022

Klienti Komerční banky používají QR platby již 10 let

Dnes uplynulo 10 let od chvíle, kdy Komerční banka jako první finanční instituce na českém trhu umožnila klientům platit pomocí QR plateb. Od roku 2012 tento rychlý způsob platby prudce nabývá na oblibě. Jen za poslední rok klienti KB provedli pomocí QR kódu transakce přesahující 49 miliard korun.

Od svého spuštění se QR platba stala oblíbeným prostředkem, který klientům KB umožňuje jak jednorázové a okamžité platby, tak povolení inkasa i založení trvalého příkazu.

„QR platba je tou nejjednodušší cestou, jak zadat všechny potřebné platební údaje bez zdlouhavého vypisování. I to je důvodem, proč ji klienti mají v takové oblibě. Všímáme si také, že lidé přes QR kód posílají stále vyšší částky,“ uvádí Petr Kovář, manažer Mobilního bankovnictví v KB.

Například v říjnu 2022 byla průměrná výše takto zaslané částky 8 800 Kč. Je tak patrné, že klienti prostřednictvím QR kódu ani zdaleka neplatí jen obědy v restauraci. Ve stejném období se pak celkový objem peněz, které klienti KB zaslali pomocí QR plateb v Mobilní bance, pohyboval kolem 5 miliard korun.

Komerční bankou jen za říjen 2022 prošlo téměř 570 000 QR plateb, což představuje více než dvojnásobný nárůst oproti stejnému období v roce 2020.

Klienti si navíc mohou v Mobilní bance vytvořit i vlastní QR kód, a to nejen pro účty vedené v Komerční bance, ale i pro účty připojené do Mobilní banky z jiných bank.