Úterý 28. září. Svátek má Václav.

Klíčovou událostí dnešního dne bylo zasedání Evropské centrální banky k měnové politice.

BankyInvestice 20.10.2016 | 17:23 0 Komentářů

Žádná změna v nastavení měnové politiky se neočekávala, nicméně holubičí postoj se ze strany ECB předpokládal. Její prezident M. Draghi ale na tiskové konferenci uvedl, že rada vůbec nejednala o změně politiky. V reakci na to euro vystřelilo o zhruba 60 centů až k 1,104 USD/EUR. Velmi rychle však své zisky zkorigovalo zpět pod 1,10 USD/EUR.

Podle prezidenta ECB zůstávají rizika růstu pro eurozónu koncentrovaná na spodní straně. Poslední makroekonomická data přesto podle něj ukazují na pokračující umírněný, ale stabilní růst. Jádrová inflace zatím trendově neroste, v dalších měsících by se to ale podle něj již mělo změnit. I podle Draghiho je jasné, že na prosincovém zasedání ECB řekne, co bude v dalších měsících dělat. Přeci jen program kvantitativního uvolňování je prozatím platný do března 2017 a tento termín se již blíží. Ve výsledku se tak jednání ECB projevilo ve zvýšené volatilitě a nakonec mírným posílením dolaru.
Obdobný vývoj byl patrný na středoevropských měnách s výjimkou české koruny. Ta zůstává přilepená k úrovni kurzového závazku. Zlotý i forint po většinu mírně dne oslabovaly, aby v závěru seance většinu svých ztrát vymazávaly.
JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka, a. s.