Úterý 11. prosince. Svátek má Dana.

Klesající ceny ropy s sebou táhnou dolů energetický sektor

Investice 11.10.2018 | 16:51 0 Komentářů

Americké akciové burzy po otevření trhů nepokračují ve včerejších výprodejích. Futures na akciové indexy v průběhu evropského dne indikovaly silné poklesy ihned po otevření trhů. Situace se však časem uklidnila a samotné otevření trhů neprovázel žádný razantní pokles.

Průmyslový Dow Jones ztrácí 0,2 %, S&P 500 roste o 0,1 % a technologický Nasdaq se pohybuje na úrovní včerejších zavíracích cen. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vede technologickým firmám (+0,3 %). Nejhůře jsou na tom energetické společnosti se ztrátou přes 1,5 %. Důvodem pro jejich pokles je vývoj cen ropy na trzích. Například ropa Brent dnes ztrácí 1,9 % a obchoduje se na úrovni 81,5 USD za barel.

Evropské trhy dnes částečně kopírovaly včerejší výprodeje ve Spojených státech a ranní propady v Asii. Hlavní index Stoxx 600 oslabuje o 1,1 %. Ztrácí téměř všechny sektory až do výše 2,2 % (energetické společnosti). Daří se pouze technologickým firmám, které si připisují 0,4 %.

Pražská burza se dnes propadla o 1,2 %. Následovala vývoj na globálních trzích, tentokrát si tedy nežila si svým odloučeným životem, tak jak jsme u ní zvyklí. Nejvíce dnes ztratila mediální skupina CME (-3,1 %), pojišťovna VIG (-3,1 %) či Kofola (-1,9 %). Zisky se podařilo vybojovat pouze textilce PFNonwovens (+1,6 %) a Erste Group (+0,5 %). Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil přes 0,6 mld. CZK, což je nad ročním průměrem.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA