Pátek 27. listopadu. Svátek má Xenie.

Ke konci roku 2019 bylo v negativním registru SOLUS zapsáno 567 tisíc osob s dluhem po splatnosti

Půjčky SOLUS 17.01.2020 | 17:11 0 Komentářů

Praha, 17. ledna 2020 – V negativním Registru fyzických osob SOLUS bylo ke konci roku zapsáno 567 tisíc osob s dluhem po splatnosti. Je to o 53 tisíc osob méně, než na konci roku 2018.

Zápis v registru SOLUS motivuje dlužníky, aby své závazky po splatnosti uhradili. V souladu s odpovědným posouzením platební morálky a bonity klienta je pro ně totiž v okamžiku, kdy mají problémy se splácením svých aktuálních závazků, obtížné získat novou službu.

„Skutečnost, že máme meziročně v negativním registru o padesát tisíc osob s dluhem po splatnosti méně, je skvělou zprávou. Znamená to, že řada z těchto osob nemusí kvůli neschopnosti uhradit dluh čelit exekuci nebo osobnímu bankrotu, a tyto nesplácené dluhy nemusí v ceně služby platit jiní klienti našich členských společností,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Ke konci roku evidovalo sdružení SOLUS v největším registru dlužníků v Česku závazek po splatnosti u 6,4 % dospělých občanů ČR (oproti 7,14 % ke konci 2018). Celkový závazek po splatnosti evidovaný u těchto 567 tisíc osob činí necelých 47 miliard korun (oproti 49,5 mld. Kč ke konci roku 2018).

Svůj závazek po splatnosti zapsaný v Registru fyzických osob SOLUS nebo jeho část uhradilo v roce 2019 více než 229 tisíc osob. Celková suma uhrazených závazků po splatnosti v Registru fyzických osob SOLUS přesáhla 4,9 miliardy Kč.

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

KRAJ ČR Podíl dospělých občanů v kraji s dluhem v prodlení v Registru FO KRAJ ČR Podíl dospělých občanů v kraji s dluhem v prodlení v Registru FO
Praha 4,98 %  Královéhradecký 5,97 %
Středočeský 5,97 %  Pardubický 5,41 %
Jihočeský 5,75 %  Vysočina 4,15 %
Plzeňský 6,47 %  Jihomoravský 4,99 %
Karlovarský 10,98 %  Olomoucký 6,03 %
Ústecký 12,53 %  Zlínský 4,13 %
Liberecký 8,63 %  Moravskoslezský 8,34 %

SOLUS sdružuje řádově 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.