Úterý 15. června. Svátek má Vít.

KB DOPORUČUJE NEPOUŽÍVAT PRO PŘIHLAŠOVÁNÍ DO INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ POČÍTAČE S NEPODPOROVANÝMI OPERAČNÍMI SYSTÉMY

Průzkum, který pro Komerční banku zpracovala agentura IPSOS, varuje před přihlašováním do internetového bankovnictví z  počítačů s operačními systémy, které již nejsou ze strany výrobce podporovány. Jedním z nich je mezi uživateli oblíbený Windows XP. Tento již dva roky nepodporovaný systém představuje nebezpečí v podobě nákazy nežádoucím softwarem, který může zneužít přihlašovací data klienta. Skutečnost, že jde o aktuální nebezpečí, potvrzují i výsledky průzkumu. Podle nich více než čtvrtina uživatelů používá počítač s Windows XP a více než polovina z nich nemá informaci, že pro tento systém již nejsou vydávané bezpečnostní aktualizace.

„Od ukončení podpory systému Windows XP uběhly více než dva roky, přesto tento systém pořád patří mezi nejpoužívanější. Mnoho lidí se stále zbytečně vystavuje riziku, že se jejich počítač s nepodporovaným operačním systémem nakazí nežádoucím softwarem,“ uvedl Mojmír Prokop, manažer Distribučních kanálů a Customer Intelligence Komerční banky.

Jak dále doplnil: „V minulém roce jsme v Komerční bance instalovali zcela nový software, který dokáže spolehlivě odhalit pokus o přihlášení do internetového bankovnictví ze zavirovaného počítače. Přesto by každý uživatel měl udělat maximum pro zabezpečení svého počítače, tedy minimálně používat podporovaný operační systém, mít kvalitní a aktualizovaný antivirový software. Našim klientům ještě doporučujeme stáhnout si zdarma speciální bezpečností software Trusteer Rapport.“

Nová antivirová opatření Komerční banky zabránila od dubna 2015 téměř 800 pokusům o napadení účtů klientů a o 97 % snížila počet přihlášení do internetového bankovnictví ze zavirovaných počítačů klientů.